Partisinin Sakarya’da düzenlediği ‘Birlik ve Beraberlik’ etkinliğine katılan Kılıçdaroğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı’yla ilgili olarak kendisini eleştiren bir kişinin "Ben bir kadınım ve sizin bir kadın bakan için 'Vakfın önüne yattı' demenizden rahatsız oldum. Neden böyle bir ifade kullandığınızı lütfen bizlere açıklar mısınız?" sorusu üzerine şunları söyledi:
‘O ÇOCUKLARIN AİLELERİ FAKİR AİLELER’
Beni yaralayan ne oldu? Bakan konumunda olan birisi, bizim için kadın erkek fark etmez bakandır o, bakan olarak görevini yapması lazım. Çıkıp şunu söylerse 'Ya bir seferlik bir olay oldu. Dolayısıyla da bunu Ensar Vakfı'na niye yakıştırıyorsunuz? Bu doğru değil' dediği andan itibaren bu olmaz. Bu olmaz. O çocuklar bizim çocuklarımız. O çocukların aileleri fakir aileler. Çocuklarını götürmüşler, Ensar Vakfı'na yerleştiriyorlar.
‘MİLLİ EĞİTİM NEDEN YURT AÇMIYOR?’
Yurt açma yetkisinin sadece Milli Eğitim Bakanlığı’nda olduğunu ancak bugüne kadar bir yurt bile açılmadığını kaydeden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
"Bu yurtlar kanun dışı. Vakıfların ve derneklerin ilköğretim ve ortaöğretim için yurt açması yasaktır. Milli Eğitim Kanunu diyor ki 'İlköğretim ve ortaöğretim için yurdu ancak Milli Eğitim Bakanlığı açar'. Kanunun bu görevi vermesine karşı bugüne kadar Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretim ve ortaöğretim için 1 yurt bile açmış değil. Niçin bir yurt açmıyorsunuz siz?
‘AİLELER ÇOCUĞUMUZU ENSAR’A VERDİK DİYOR’
‘SÖZLERİM ÇARPITILDI’
Aile Bakanı Ramazanoğlu hakkındaki sözlerinin ardından başlayan tartışmalardan sonra 'önüne yatmak' deyimini araştırdığını belirten Kılıçdaroğlu, sözlerinin çarpıtıldığını savunarak şöyle konuştu: "Deyimler sözlüğünü açtım. Orada 'önüne' sözcüğüyle başlayan deyimleri buldum. 'Önüne yatmak ne anlama geliyor?'. İki anlamı var deyimler sözlüğünde. Birinci anlamı şu. 'Bir kimsenin önüne boylu boyunca uzanmak'. Bir cümle içinde örnek olsun diye kullanıyor. 'Yıkım ekiplerini engellemek için iş makinalarının önüne yatıyordu'. İkinci anlamı da şu. 'Bir kişi veya kurumu korumak amacıyla elindeki imkanları kullanmak'. Buna da örnek veriyor. 'Sen bildiğini yap gerekirse ben senin önüne yatarım'.
‘DEYİMİ İLK İÇİŞLERİ BAKANI KULLANDI’
Bu bir Anadolu deyimidir. 2014 bundan 2 yıl önce Sayın Enver Aysever'le bir televizyon programında dönemin İçişleri Bakanı, Rıza Zarraf için bu deyimi kullanmıştı. Bizim siyasi literatüre ilk kazandıran dönemin İçişleri Bakanı. Şimdi bunu aldılar. Tam cinsiyetçi bir yaklaşımla olayı 'Vay efendim bir kadına hakaret'. Bunun bir kadına hakaretle bir ilgisi yok. Benim söylediğim gayet açık, gayet net. Siz çocukların hakkını savunacaksınız Ensar'ın değil. O annelerin yaşadığı ızdırabı acaba o bakan biliyor mu?"