AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak, konuyla ilgili Sputnik'in soruları üzerine, ilde 4 yılı aşkın süredir çadır kentler olduğunu ve 22 bin Suriyelinin burada misafir edildiğini söyledi.
'ÇADIR KENT GEÇİCİ OLARAK ESNAFIN ARAZİSİNE KURULMUŞTU'
Kaynak, "4 yılı geçti. Mevcut çadır kent esnafın alın teriyle satın aldığı bir yer. Kahramanmaraş'ta 4 yıldan beri çadır kent var. Asayiş olayları çadır kent gelmeden önceki durumdan daha aşağıda. Kahramanmaraşlılarla kardeşçe yaşıyorlar"dedi.
‘AFETLER İÇİN ZATEN YAPILACAKTI, SURİYELİLER MİSAFİR EDİLECEK'
Kahramanmaraş'ta yeni yapılan şeyin sadece çadır kentin yerine konteyner kent yapmak olmadığını ifade eden Kaynak, "Kahramanmaraş Türkiye'nin en riskli deprem bölgelerinden biri. Fay hatlarının kesişme noktası. Tarihte çok büyük depremler yaşamış bir yer. AFAD, büyük afetler için bir toplama merkezi yapmak istiyor. Bu konteyner kent, bu süre zarfında Suriye'den gelen mültecilerin barınma mekanı haline gelecek" diye konuştu.
‘16 YER ÜZERİNE ÇALIŞILDI, EN UYGUN YER BURASI SEÇİLDİ'
Kaynak, konteyner kent için Kahramanmaraş'ta 1.5 yıldan beri yer araştırması yapıldığını vurgulayarak, kentte hazine arazisi olmadığı için çay ve dere yataklarına bile bakıldığını ancak bu büyüklükte bir alan bulunamadığını söyledi.
Kahramanmaraş Valiliği, Belediye Başkanlığı ve AFAD'ın birlikte 16 yer üzerine çalıştığını belirten Kaynak, hem büyüklük hem merkeze ve sağlık hizmetlerine ulaşımı itibariyle en uygun yer olarak bu bölgenin tespit edildiğini ifade etti.
'MARAŞ OLAYLARI ŞANSSIZLIK VE TRAJEDİYDİ'
"Sivricehöyük kardeşçe yaşadığımız bir köydür. Etrafında Sünni köylerimiz de var. Başka Alevi vatandaşlarımızın oturduğu köyler de var. Bu köyde zaten çok göç verdiği için de fazla oturan yok. Olup olmaması da ayrı bir şey. Ama hadise şu. 'Buraya Aleviler var diye Suriyeliler getiriliyor' anlayışı olabilir mi? Türkiye'de de, Maraş'ta da çok fazla miktarda Alevi vatandaşlarımız var. Maraş olayları maalesef çok büyük bir şansızlık bir trajediydi. O tarihten beri de kardeşçe yaşıyoruz, o tarihten önce de kardeşçe yaşıyorduk. O tarihte de hadisenin arkasında hangi istihbarat örgütlerinin olduğunu rahmetli Başbakan Bülent Ecevit açıklamıştı."
‘ARAZİNİN MERA VASFI YOKTU ISLAH ÇALIŞMASI VARDI'
"Arazi, Kahramanmaraş'ın en büyük sağlık tesisine 7-8 kilometre mesafede. Ana ulaşım yoluna birkaç kilometre mesafedeki bu alan ve taşlık çakıllık. Mera olarak ıslah edilmek üzere bir çalışmanın yapıldığı, dolayısıyla mera bile olmayan bir yer."
‘KİMSE İSTEMEZSE NE OLACAK? KAMU HİZMETİ YAPILAMAYACAK MI?'
Kaynak, konteyner kent yapımı için seçilen bu bölgede Sünni köylerin de Alevi köylerin de olduğunu vurgularken, "Yani Alevi köylerimiz, Alevi kardeşlerimiz 'ben istemiyorum' derse, Sünni kardeşlerimiz de 'ben istemiyorum' derse ne olacak? Türkiye'nin hiçbir yerine kamu hizmeti yapılamayacak mı? Böyle bir şey olamaz" dedi.
‘SOL ÖRGÜTLER VE HDP HALKI PROVOKE EDİYOR'
AK Partili Kaynak'a göre, Kahramanmaraş'ta bu bölgede konteyner kentin kurulmasına karşı çıkanlar, radikal sol örgütler ve HDP. Kaynak, "Burada özellikle radikal sol örgütler ve HDP milletvekilleri halkımızı yanlış yönlendiriyor ve provoke ediyorlar" dedi.
'İDDİALAR İNSANLIKDIŞI, HAYAL ÖTESİ'
Kampta IŞİD militanlarının barınacağına dair iddiaların gündeme getirildiğini hatırlatan Kaynak, şunları söyledi:
"Kahramanmaraş'taki çadır kentlerde 22 bin, Kilis'te 100 bin, Hatay'da ve Urfa'da zannediyorum 300 bine yakın insan yaşıyor. Bunların hangisinde DAİŞ çetesi, mensubu var? Hiçbir devlet terör örgütünü getirip kendi vatandaşlarını kırdırmaz herhalde. Bu aptalca, insanlıkdışı, hayal ötesi bir şey. Bu konteyner kent Kahramanmaraş için, kentin her tarafı için lazım. Kahramanmaraş'ta Alevi köylerimizin gerek alt yapısı gerek başka ihtiyaçlarıyla ilgili AK Parti'nin 14 yıllık döneminde hiçbir ayrım gözetilmemiştir. Kardeşçe yaşanıyor. Kahramanmaraş'ta ilk tarımsal sulama tesisleri Alevi kardeşlerimizin olduğu yerlere yapılmıştır. Devlet oradaki bölgeye refah getirmiştir."
‘KORUNAKLI BİR YER OLACAK, KİMSE RAHATÇA GİRİP ÇIKAMAYACAK'
Muhalefet ve sivil toplum kuruluşları mültecilerin yerleştirileceği yerler konusunda daha özenli davranılmasını istiyor ve bu çerçevede Kahramanmaraş'ın seçilmesini eleştiriyor.
Kaynak bu eleştirilere şöyle yanıtladı:
"Suriye'de mülteci akını ilk başladığında Hatay, Maraş, Urfa, Gaziantep, Kilis ve Adıyaman seçildi. Onlar sınıra yakın yerler. Bu insanlar araçlarıyla gelmiyor, bombalardan kaçıyor ve sınırı geçip bu sınır illerine dağılıyorlar. Kahramanmaraş'ta çadırda yaşayan 22 bin insan var. 60-70 bin insanda şehir ve ilçe merkezlerinde kardeşçe barış içinde yaşıyorlar. Kahramanmaraş onlarla aşını, ekmeğini, işini paylaşıyor. Onlarla iş güçlerini ortaya koyuyorlar. Hiçbir asayiş problemi yaşanmıyor. ‘Niye Maraş? bugünün sorusu değil. Zaten 4 yıldan beri çadırkentler var."
‘OLAY ALEVİ-SÜNNİ MESELESİ HALİNE GETİRİLİYOR'
Kaynak, "Son gerilimlerden sonra iktidar partisi olarak gerek muhalefetle gerek bölgedeki sivil toplum kuruluşlarıyla tansiyonu düşürmek için görüşmeleriniz oldu mu?" sorusu üzerine, bazı CHP ve HDP'lilerin Valiliği ziyaret edip görüşmelerde bulunduğunu söyledi.
‘SÜNNİ İNSANLARIN ARAZİLERİNİ ELLERİNDEN ALIP HASTANE YAPTIK'
Kaynak, "Olay kendi bağlamından kopartılıp maalesef yine Alevi-Sünni meselesine taşınmaya çalışılıyor. Yani biz Kahramanmaraş'ta Sünni insanların arazilerini ellerinden alıp hastane yaptık, Maraş'a kötülük mü yaptık? Bu işin Alevi-Sünnisi var mı? Kamu hizmeti yapılacaksa en uygun yer seçilecek" diye konuştu.