Birçok farklı ülkeden gazetecinin bir yılı aşkın süredir üzerinde çalışarak topladığı ve sayıları 11 milyonu aşan gizli belgelerde aralarında bazı ülke liderlerinin yakın çevresiyle de ilişkili hesapların detayları ortaya çıkarıldı.
Dokümanlara göre, offshore hesaplarla vergi kaçıranlar arasında 12 devlet lideri ve 143 politikacının yanı sıra Türkiye'den de 101 şirketin olduğu iddia edildi.
Konuya ilişkin RS FM'de yayınlanan Yavuz Oğhan'dan ‘bi de bunu dinle' programında konuşan Habertürk gazetesi ekonomi yazarı Yavuz Semerci Türklerinde belgelerde yer aldığını söyledi.
Bir şirketin offshore alanlara nasıl para aktardığını da örneklerle açıklayan Sermerci, "Uluslararası şirketler vergisi yüksek olan ülkelerde kârlarını maluliyet transferi ile yaparlar. Yurtdışından Türk firmaları kredi kullanırlar. Çünkü yurdusunda kullandığı kredilerin birçoğunda Türkiye'deki işadamlarını yurtdışındaki parası teminat olarak gösterilir. O paralar bavula koyup çıkartılmadı, resmen kendi şirketlerinden ithalat yapıyorlar" dedi.
'ESAD'I VE PUTİN'İ KÖŞEYE SIKIŞTIRMAK İÇİN…'
Semerci, belgelerin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad gibi liderleri köşeye sıkıştırmak için ‘yapıldığını' söyledi. Semerci, Türkiye için iddialar doğruysa bu konuda yaptırım uygulanıp uygulanmayacağına yönelik şunları kaydetti:
"Türkiye'de paranın nereden geldiğini sorulmuyor. ‘Nereden buldun yasası' 1998'de eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel ile Türkiye'ye sokulmak istendi. Kıyametler koptu. 2002 yılında uygulanmak için çıkarılmıştı. 2003 yılında AK Parti iktidarında yasa iptal edildi. Bir ülke düşünün ki kendi vatandaşına ‘Bu parayı nereden buldun' diye soramıyor. Ancak Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) devreye giriyor. MASAK da kara para olup olmadığını araştırıyor."