Enformasyon Bakanlığından yapılan açıklamada 71 yaşındaki Thein Sein'in, Pyin Oo Lwin kenti yakınlarındaki Dhamma Dipati Tapınağı'nda 5 günlüğüne keşişlere katıldığı belirtildi.
Sosyal medyada paylaşılan fotoğrafta saçlarını kazıtan ve Budist keşişlerin turuncu kıyafetlerine bürünen Thein Sein, bir başka keşişle dua ederken görülüyor.
Former #Myanmar Pres U Thein Sein to don monks robes – for 5 days: state media | https://t.co/EURt6Q0eFx pic.twitter.com/bH4qCi3w9c
— The Myanmar Times (@TheMyanmarTimes) 5 Nisan 2016
Thein Sein'in babası da eşinin ölümünün ardından keşiş olmuş ve hayatının geri kalanını tapınakta geçirmişti.
Nüfusunun büyük bir kısmı Budist olan Myanmar'da geçici süre tapınaklarda kalmak yaygın bir uygulama kabul ediliyor. Çocukluklarının bir kısmını tapınakta geçiren erkekler, yetişkinlik dönemlerinde de tapınağa geri dönerek belirli bir süreyi keşişlerle geçiriyor.
THEİN SEİN KİMDİR?
Hainggyi Adası'ndaki bir köyde yoksul bir çiftçi ailenin üçüncü çocuğu olarak dünyaya gelen Thein Sein, askeri liseden mezun olduktan sonra orduya katılmıştı. Thein Sein 2004'te generalliğe yükselmiş, 2007'de de lösemiden ölen Soe Win'in yerine cunta yönetimi tarafından başbakan atanmıştı. Ülkenin dördüncü en yüksek rütbeli generali olan Thein Sein, 2010'da Birlik, Dayanışma ve Kalkınma Partisinin liderliğini üstlenmek için ordudan emekli olmuştu.
Thein Sein'in ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde yaşam savaşı veren Müslümanların diğer ülkelere gönderilmesi önerisi de BM’nin tepkisini çekmişti. Thein Sein, iktidarı döneminde, 2012'de Arakan'da Budistlerle Müslümanlar arasında yaşanan çatışmaların ‘ırk ya da dinle herhangi bir ilgisi olmadığını’ savunmuştu. Çatışmalarda çoğu Müslüman yaklaşık 250 kişi öldürülmüş, Müslümanların evleri yakılmış ve binlercesi ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı.