Bunun doğal olarak sadece Güney Kafkasya'nın değil, Avrupa'nın güvenliğini ve istikrarını da etkileyeceğini kaydeden, bu nedenle çatışmaların sona ermesinden ve ateşkesin sağlanmasından yana olduklarını vurguladı.
'TEK TARAFLI ATEŞKES SÖZ KONUSU OLAMAZ'
Öte yandan Sarkisyan, Karabağ'da tek taraflı ateşkesin söz konusu olamayacağını ifade ederek, Bakü'nün dün yaptığı tek taraflı ateşkes ilanını eleştirdi.
1994 yılında imzalanan ateşkes anlaşmasının halen yürürlükte olduğunu belirten Sarkisyan, "Azerbaycan, iyi niyet göstergesi ve uluslararası yükümlülüklerinin gereği olarak, bu anlaşmanın ruhuna uygun hareket etmeli" diye konuştu.
Bu arada Sarkisyan, Karabağ'ın 1994 tarihli anlaşmanın tarafı olduğunu anımsatarak, Azerbaycan'ın Karabağ ile masaya oturması gerektiğini söyledi.
"Azerbaycan, beğense de beğenmese de, Karabağ ile doğrudan müzakerelere başlamalı. Her bir ateşkes ihlalinin detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiğini düşünüyorum" diyen Sarkisyan, bunun etkili müzakere sürecinin garantörü olacağının öne sürdü.
'TÜRKİYE, KARABAĞ'DAKİ ÇÖZÜM SÜRECİNDEN UZAK TUTULMALI'
Sarkisyan, Karabağ'daki sorunda Türkiye'nin oynadığı role de değindi.
Türkiye'nin Karabağ'daki gerilim öncesindeki ve sonrasındaki açıklamalarının bölgede yeni bir gerilimi tetikleyebileceğini söyleyen Sarkisyan, "Türkiye, Karabağ'daki çözüm sürecinden tamamen uzak durmalı. Uluslararası toplum Karabağ'da güç kullanımını tartışırken, Azerbaycan'a dolaylı olarak desteğini açıklayan tek ülke Türkiye oldu" değerlendirmesinde bulundu.