Der Spiegel dergisi, Türk hükümetinin Almanya'daki yayınlara yönelik müdahalesinin, kamuoyuna yansıdığından daha fazla olduğuna ilişkin bir habere yer verdi. DW'nin aktardığı habere göre, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann, bu yıl içinde farklı yayınlara ilişkin olarak üç kez Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.
ÇAĞRILMA SEBEPLERİNDEN BİRİ DE, 'ERMENİ SOYKIRIMI'NA' İLİŞKİN ÖĞRETMENLERE DAĞITILAN BİR KİTAPÇIK
Haberde, Büyükelçi'nin şu ana kadar bilinmeyen çağrılma sebeplerinden birinin de, 'Ermeni Soykırımı'na' ilişkin öğretmenlere dağıtılan bir kitapçık olduğuna yer verdi. Saksonya Anhalt eyaletinde dağıtılan el kitapçığında, Erdoğan'ı kuru kafalar üzerinde yürürken gösteren bir karikatürün de yer aldığı ve Büyükelçi Erdmann'ın bu konuya yönelik 19 Şubat 2016'da Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığı belirtildi.
Türkiye soykırım tanımlamasını kabul etmezken, Federal Alman hükümeti de bu kelimeyi kullanmıyor. Soykırım kelimesine yönelik Federal Meclis'te yapılacak oylama birkaç hafta önce nisan ayına ertelenmişti.
Haberde ayrıca Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Erdmann'ın Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül'ün duruşmasına katılması üzerine de Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığı hatırlatılıyor.
Erdmann, son olarak Alman NDR televizyonundaki extra 3 programında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hicveden video nedeniyle Dışişleri çağrılmıştı. Olayın basına yansımasının ardından Almanya'dan tepki sesleri yükselirken, Berlin hükümeti de basın özgürlüğünün müzakere edilemeyeceğini açıklamıştı.