'Nükleer silahlardan arındırılmış dünya' fikriyle 2010'da başlatılan ve 2 yılda bir tekrarlanan zirve, Obama'nın başkanlık döneminde son kez düzenleniyor olması nedeniyle özel önem taşıyor.
Washington'daki iki günlük zirveye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu 52 devlet ve hükümet başkanının yanı sıra BM, AB, Uluslararası Polis Teşkilatı (INTERPOL) ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) temsilcileri katılıyor.
OBAMA SAĞINA ÇİN LİDERİNİ, SOLUNA HİNDİSTAN BAŞBAKANI'NI ALDI
Dünya genelindeki nükleer materyalleri koruma altına almayı amaçlayan zirve, Obama’nın devlet ve hükümet başkanları onuruna vereceği resmi akşam yemeğiyle başladı. Yemekte Obama, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Hindistan Başbakanı Narendra Modi arasında oturdu.
Zirvenin ikinci gününde oturumlar, başkentin önemli toplantı noktalarından Washington Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek. 'Nükleer Güvenliğin Pekiştirilmesinde Ulusal Eylemler' oturumuyla başlayacak ikinci günde ulusal, uluslararası ve kurumsal düzeyde atılabilecek adımların değerlendirileceği oturumlar düzenlenecek.
Zirvenin asıl gündemini de nükleer silahların yapılmasında kullanılan maddelerin IŞİD gibi örgütlerin eline geçmesinin nasıl önleneceği oluşturması bekleniyor. Bu nükleer maddelerin terör saldırılarında kullanılmasının engellemesinin yanında radyoaktif madde stoklarının da nasıl güvenli tutulacağının zirvede ele alınması öngörülüyor.
Öte yandan, zirve nedeniyle Washington’daki güvenlik önlemleri dikkati çekiyor. Washington Kongre Merkezi’nin etrafında geniş güvenlik önlemleri yer alırken, merkezi çevreleyen caddeler araç trafiğine kapatıldı. Merkezin yakınındaki Mount Vernon metro istasyonu da ulaşıma kapatılırken, merkeze girişlerdeki aramalarda bomba uzmanı köpekler de kullanılıyor.