KUTUDA ESRAR VE PARA OLDUĞUNU SÖYLEDİ
2. patlamanın olduğu seyyar tezgahın sahibi Y.S.Z. iddianamedeki ifadesinde elinde iki poşet olan bir kişinin gelip çay-kahve içmek istediğini belirterek, "Şahıs poşeti tezgaha bırakmak istedi. Poşetin içinde ne olduğunu sordum. Poşette ayakkabı kutusu içinde esrar ve para olduğunu söyledi. Poşeti arabanın yanına koyup açmak istedim. Kutunun koli bandı ile sarılı olması ve hırsızlıkla suçlanmamak için açmadım. Şahıs yeniden gelip poşetin ağzını düğümleyip kenara koydu. Sık sık ‘Poşet yakalanmaz değil mi?' diye sordu. Sonra daha fazla muhatap olmadım. Poşeti arabanın altına bağladığını söyleyip ayrıldı. Bir daha gelmedi" dedi.
'SURİYE'DE EĞİTİM ALDIM'
ŞİFRE: HEVAL
İfadesinde Türkiye'ye geri dönüşünü anlatan Gönder, "Suriye'de Serdar kod adlı IŞİD üyesinden 2 el yapımı bomba ile 3 hatsız cep telefonu alarak, onun talimatı ile HDP mitingine bombalı saldırı yapmak için sınırı geçtim. Dağkapı semtinde bir otele yerleştim. Otelde kaldığım sürede IŞİD ile irtibata geçmedim. Miting alanı çevresinde keşif yaptım. Burada bir örgüt üyesinden yardım almadım. Ailem dahil kimse ile iletişime geçmedim. Bombaları otel odasında sakladım. Olay günü taksi ile miting alanı yakınına gittim. Bombalarla miting alanına giderek önce çöp tenekesine bıraktım. Diğer poşetteki bombalar ile birlikte Serdar kod adlı IŞİD üyesinin Suriye'de tarif ettiği şekilde seyyar çaycıyı buldum. Serdar'ın bildirdiği şifre kelime olarak çaycıya ‘Heval' diye seslendim. Çaycı ‘Orhan sen misin?' diye karşılık verince etrafa belli etmemek için kahve içip sohbet ettik. Elimde bulunan bombalı poşeti çaycıya bırakmak istedim. Poşet içinde ne olduğunu soran çocuğa esrar ve para olduğunu söyledim. Poşeti bırakıp beklemeye başladım" dedi.
ÇAYCI EYLEMİ BİLİYORDU
BABASI 2014 YILINDA POLİSE BİLDİRMİŞ
İddianamede Gönder'in babası M.G.'nin 2014 yılında Adıyaman Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne başvurarak; çocukları Orhan ve Hüseyin Gönder'in hal, hareketleri ve düşüncelerinde değişiklik olduğunu bildirdiği kaydedildi. Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2014 yılında Mustafa Dokumacı'nın da aralarında bulundukları 22 kişi hakkında ‘El Kaide ve Çatışma Bölgeleri ile İrtibatlı Gruplar' konulu soruşturma yaptığını belirten savcı, bu kapsamda Orhan Gönder'in ifadesinin alındığını kaydetti.
Orhan Gönder'in annesi ve bazı ailelerin 2014 yılında çocukların kaybolması ile ilgili başvuru yaptığı belirtilen iddianamede, bu kişilerin çatışma bölgelerinde faaliyet gösteren radikal gruplar ve terör örgütleri kamplarına katılmak için yurtdışına çıkabilecekleri konusunda çalışma yapıldığı belirtildi. İddianamede, Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturması ile Orhan Gönder ve kayıp diğer şahısların 'terör nitelikli kayıp şahıs' olarak aranmaları için işlem yapıldığı belirtildi.
İddianamede Gönder'in Suriye'ye gitmeden önce ailesine bıraktığı mektuba dikkat çekildi. Mektupta ikizlerin babası olarak tanımladığı kişi tarafından PKK'ya şikayet edildiğini, tehdit aldığını belirten Gönder, kendisine ve ailesine zarar verilmesinden korktuğu için, ayrıca başka çare bulunmadığından gitmeye karar verdiğini belirtti. Kayıp şahıslardan Mehmet Taşar'ın da ailesine bıraktığı mektupta aynı ifadeleri kullandığını belirten savcı, ikizlerin babası denen kişinin Mehmet Dündar, çocuklarının ise Adıyaman soruşturması şüphelileri Mahmut Gazi Dündar ve Ömer Deniz Dündar olduğunu kaydetti. Şüpheli Orhan Gönder'in diğer kayıp şahıslarla iletişimde olduğunu belirten savcı, Gönder'in terör nitelikli kayıp şahıs olarak arandığı dönemde ailesi ile iletişim kurduğunu kaydetti.
‘IŞİD AMACI CUMHURİYETİN VARLIĞINI TEHLİKEYE DÜŞÜRMEK'
İddianamede IŞİD'in amacı şu şekilde açıklandı: "IŞİD'in amacı, stratejisi ve suç işlemeye yönelik vahamet arz eden eylemleri, cebir ve şiddet kullanarak baskı, korkutma, yıldırma, sindirme veya tehdit yöntemlerinden biriyle Anayasada belirtilen Cumhuriyetin nitelikleri, siyasi, hukuki, sosyal, laik, ekonomik düzenini değiştirmek, Türk Devleti ve Cumhuriyetin varlığını tehlikeye düşürmek, devlet otoritesini zaafa uğratmak veya yıkmak veya ele geçirmek, temel hak ve hürriyetleri yok etmek, Devletin iç-dış güvenliğini, kamu düzenini bozmak amacıyla kurulmuş terör örgütü niteliğinde olduğu, örgütün silahlı olduğu, suça elverişli eylemlerde bulunduğu anlaşılmıştır."
5 ŞÜPHELİ SUÇA İŞTİRAK ETTİ
İddianamede, şüpheli Orhan Gönder'in Suriye'de IŞİD terör örgütünün amaç ve hedefi doğrultusunda ideolojik eğitim alarak örgütün hiyerarşik yapısına dahil üyesi olduğu belirtildi. Gönder'in bu doğrultuda HDP mitingi sırasında alana yerleştirdiği bombaları patlattığını belirten savcı, eylemde 4 kişinin öldüğünü ve 210 kişinin yaralandığını kaydetti. İddianamede, eylemden sonra terör örgütüne eleman temin eden ve lojistik destek sağlayan şüpheliler İlhami Balı ve İsmail Korkmaz ile iletişime geçen Orhan Gönder'in, Mustafa Kılınç ve Burhan Gök'ün kiraladığı evde kaldığı kaydedildi. Şüphelilerin silahlı terör örgütünün hiyerarşik yapılanmasına dahil olarak birbirleri ile irtibatlı şekilde fikir ve eylem birliği içerisinde faaliyette bulunduğunu kaydeden savcı, tüm şüphelilerin ortak hakimiyet kurmak suretiyle müşterek fail olarak suça iştirak ettiklerini vurguladı.