Rapora göre ayrıca, geçen ay sığınmak için Halep'ten Türkiye sınırına gelen ancak sınırın 20 kilometre ötesindeki kamplarda tutulan yaklaşık 200 bin kişinin yaşam koşulları da iyi değil. Af Örgütü'ne göre, sınırdaki kontroller nedeniyle insan kaçakçıları ortaya çıkıyor ve Suriyeli sığınmacıları Türkiye sınırından geçirmek için kişi başına 1000 dolar talep ediyorlar.
'KAYDI OLMAYANLAR, SAĞLIK HİZMETLERİNDEN YARARLANAMIYOR'
Af Örgütü'nün elde ettiği bilgiler, Türkiye'yle AB'nin imzaladığı sığınmacı anlaşmasına dair şüphelere yol açıyor. Zira Af Örgütü'ne göre, Türkiye sığınmacılar için güvenli bir ülke değil. Bunun nedenlerinden biri de, Türkiye'nin sığınmacıların kayıt işlemlerini aksatması ve kayıt işlemi yapılmamış olanların sağlık hizmetlerinden yararlanamaması.
Diğer taraftan geri gönderilenlerin birçoğunun kayıt işlemleri yapılmamış sığınmacılar olduğu belirtilen raporda, kayıtları olduğu halde yanlarında belgeleri olmayan bazı Suriyelilerin de geri gönderildiği belirtiliyor.
'TÜRKİYE, SIĞINMACILAR İÇİN GÜVENLİ BİR ÜLKE DEĞİL'
Uluslararası Af Örgütü'nün Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhouisen de, "AB liderleri sınırlarını kapatmak için duydukları çaresizlik yüzünden en basit gerçekleri bile göz ardı ettiler: Türkiye Suriyeli sığınmacılar için güvenli bir ülke değil ve her geçen gün daha az güvenli bir yer oluyor" dedi.
'AB'NİN TÜRKİYE'YE GERİ GÖNDERDİKLERİ DE AYNI KADERİ PAYLAŞABİLİR'
"Türkiye'nin son yedi-dokuz hafta içerisinde Suriye'ye birkaç bin sığınmacıyı göndermiş olması büyük ihtimal" ifadelerini kullanan Dalhouisen'e göre, eğer sığınmacı anlaşması planlandığı gibi ilerlerse, AB'nin Türkiye'ye gönderdiği sığınmacılar da aynı kaderi paylaşabilir.
Dalhouisen, "Suriye mültecilerin geniş gruplar halinde ülkelerine geri gönderilmesi Türkiye-AB anlaşmasının çok önemli eksiklerini gözler önüne seriyor. Bu anlaşma ancak en katı kalplerin ve uluslararası hukuku hiç düşünmeden gözardı edebileceklerin uygulayabilecekleri bir anlaşma" diye konuştu.
TÜRK DIŞİŞLERİ REDDEDİYOR
Türkiye Dışişleri ise Suriyeli sığınmacıları ülkelerine geri gönderdiklerini reddediyor. Reuters'a konuşan bir Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, "Ülkemizden korunma isteyen Suriyelilerden hiçbiri zorla kendi ülkelerine gönderilmiyor" dedi.
ALMANYA: RAPORDAN HABERİMİZ VAR, DOĞRULAMAYA ÇALIŞIYORUZ
Bu arada Af Örgütü'nün Türkiye raporu Alman hükümet sözcüsü Georg Streiter'e de soruldu. Streiter soru karşısında, "Rapordan haberimiz var. Bu bilgiyi doğrulamaya çalışıyoruz" diye konuştu.