Çernobil Nükleer Santrali çalışanları için 1970 yılında Kiev'de kurulan Pripyat, 1986 yılında reaktör kazasının meydana gelmesi sonucu boşaltıldı. Yaklaşık 1000 yıl sonra tekrar yaşanabilecek radyasyon düzeyine erişebilecek olan şehir, bugün terkedilmiş haliyle ilgi çekiyor.
Pripyat şehri, birçok bilgisayar oyununa konu olmuş, belgesellerde gösterilmiş ve özellikle 2008 yılındaki History Channel'in çektiği “İnsanlıktan Sonraki Yaşam” adlı belgesele konu olarak önemli bir role sahip olmuştu.
Sputnik, hayalet şehre dönüşen Pripyat’ın bugünkü görüntülerini derledi.
© REUTERS / Gleb GaranichÇernobil’in 10 kilometrelik tehlike çemberine içerisinde yer alan 49 bin nüfuslu, bir gecede binlerce hayatın bir anda taşınmak zorunda kaldığı hayalet şehir Pripyat'ın bugünkü hali.
Çernobil’in 10 kilometrelik tehlike çemberine içerisinde yer alan 49 bin nüfuslu, bir gecede binlerce hayatın bir anda taşınmak zorunda kaldığı hayalet şehir Pripyat'ın bugünkü hali.
© REUTERS / Gleb GaranichTerk edilmiş Pripyat şehrindeki dönme dolap.
Terk edilmiş Pripyat şehrindeki dönme dolap.
© REUTERS / Gleb GaranichBilim insanları, Çernobil'den sızan en zararlı radyoaktif partiküllerinin yok olması için en az 900 yıl geçmesi gerektiğini söylüyor.
Bilim insanları, Çernobil'den sızan en zararlı radyoaktif partiküllerinin yok olması için en az 900 yıl geçmesi gerektiğini söylüyor.
© REUTERS / Gleb GaranichÇernobil Nükleer Santrali çalışanları için 1970 yılında kurulan ve 30 saatte hayalet bir şehre dönüşen Pripyat'taki okul sınıfının görünümü.
Çernobil Nükleer Santrali çalışanları için 1970 yılında kurulan ve 30 saatte hayalet bir şehre dönüşen Pripyat'taki okul sınıfının görünümü.
© REUTERS / Gleb Garanich Terke dilmiş Pripyat şehrinde bir çocuk yuvasının duvarındaki Vladimir Lenin portresi.
Terke dilmiş Pripyat şehrinde bir çocuk yuvasının duvarındaki Vladimir Lenin portresi.
© REUTERS / Gleb GaranichÇernobil Nükleer Enerji Santrali’nde çalışanlar ile ailelerinden oluşan yaklaşık 50 bin kişinin facianın ardından evlerini terk ederek kaçtığı Pripyat şehri, sessizliğini halen korurken, yerleşim merkezinde 24 yıldan bu yana hayat olmadığı belirtiliyor.
Çernobil Nükleer Enerji Santrali’nde çalışanlar ile ailelerinden oluşan yaklaşık 50 bin kişinin facianın ardından evlerini terk ederek kaçtığı Pripyat şehri, sessizliğini halen korurken, yerleşim merkezinde 24 yıldan bu yana hayat olmadığı belirtiliyor.
© REUTERS / Gleb Garanich1986’da Ukrayna’daki (O dönemde SSCB’nin bir parçasıydı) Kiev’in 140 km kuzeyinde bulunan Çernobil Nükleer Santrali’nde gerçekleşen kaza, 20. yüzyılın ilk büyük nükleer kazası.
1986’da Ukrayna’daki (O dönemde SSCB’nin bir parçasıydı) Kiev’in 140 km kuzeyinde bulunan Çernobil Nükleer Santrali’nde gerçekleşen kaza, 20. yüzyılın ilk büyük nükleer kazası.
© REUTERS / Gleb Garanich Kazadan önce 50 bin nüfusu olan şehirde şu an hiç kimse yaşamıyor.
Fotoğrafta terk edilmiş şehirdeki çocuk yuvasının bugünkü hali görülüyor.
Fotoğrafta terk edilmiş şehirdeki çocuk yuvasının bugünkü hali görülüyor.
Kazadan önce 50 bin nüfusu olan şehirde şu an hiç kimse yaşamıyor.
Fotoğrafta terk edilmiş şehirdeki çocuk yuvasının bugünkü hali görülüyor.
Fotoğrafta terk edilmiş şehirdeki çocuk yuvasının bugünkü hali görülüyor.
© REUTERS / Gleb GaranichFaciadan sonra her şeyini bırakıp evlerini terk eden Nükleer Enerji Santrali çalışanları ve ailelerine Kiev'de yaşamaları için daireler verilmişti.
Faciadan sonra her şeyini bırakıp evlerini terk eden Nükleer Enerji Santrali çalışanları ve ailelerine Kiev'de yaşamaları için daireler verilmişti.
© REUTERS / Gleb GaranichPripyat şehrinde bir evin duvarındaki portre. 1986 yılında Çernobil reaktör kazasının meydana gelmesi sonucu şehir tamamen boşaltıldı.
Pripyat şehrinde bir evin duvarındaki portre. 1986 yılında Çernobil reaktör kazasının meydana gelmesi sonucu şehir tamamen boşaltıldı.