Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 gün sürecek ABD ziyareti bugün başlıyor. Ziyaretin hemen öncesinde Wall Street Journal gazetesi, Beyaz Saray yetkililerine dayandırdığı haberinde, ABD Başkanı Barack Obama'nın Erdoğan ile görüşmeyeceğini ve Erdoğan'ın dini bir merkezin açılışı için gönderdiği daveti reddettiğini ileri sürdü. 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonlarının kilit isimlerinden olan, İran asıllı İşadamı Rıza Sarraf'ın tutuklanması, Türkiye'de görev yapmış iki ABD'li diplomatın Erdoğan'ı eleştiren bir mektubu imzaya açmaları gibi bir dizi işaret, Washington ile Ankara yönetimleri arasında daha derin gerilimlerin işaretleri olarak yorumlanıyor.
‘BİRDEN FAZLA KONUDA İLİŞKLER GERGİN'
Erdoğan'ın böyle bir tabloda Washington'a gideceğini ifade eden Loğoğlu "Bu ziyaret Türk — Amerikan ilişkilerinde gergin, sıkıntılı bir döneme denk geliyor. Odak noktası, bence o kadar önemli olmayan ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başkan Obama ile görüşecek mi, görüşebilecek mi?' Böyle bir görüşme olabilir. Olsa bile bu listelediğimiz sıkıntıları giderecek nitelikte bir görüşme olmayacaktır. Taraflar kendi görüşlerini, Başkan Obama kendi bakış açısını, Cumhurbaşkanı Erdoğan da kendi bakış açısını dile getirecekleri için görüşme gerginlikleri azaltan bir etki yapmayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
‘İLİŞKİLERİ BOZAN TEMEL NEDEN SURİYE POLİTİKASI'
"Son iki — üç yılda Suriye konusunda, Türkiye ile ABD'nin sahadaki duruma bakış açılarıyla, bulunacak çözüm bakımından oluşan görüş ayrılıkları. Bu da özellikle (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad konusuna düğümlendi. İkincisi, son bir yılın ürünü: PYD konusundaki görüş ayrılığı. Suriye kaynaklı iki eksende Türk — Amerikan ilişkileri bir gerileme eğilimine girdi. Üçüncü bir faktörde, IŞİD konusunda oluşturulan uluslararası koalisyona Türkiye'nin katılım ölçüsü, kapsamı hele hele ilk başlarda tam yeterli görülmedi. O da ilişkilere yanşayan olumsuz bir unsur oldu."
‘RUSYA İLE İLİŞKİLER DÜZELTİLMELİ'
Türkiye hükümetinin Rusya ile ilişkileri düzeltilmesi, Suriye konusunda Cenevre sürecine destek vermesi ve ABD ile gerilim noktalarını ortadan kaldırması gerektiğini söyleyen Faruk Loğoğlu, gerilime ilişkin işaretlerin artmasının ABD'nin mevcut hükümetten vazgeçtiği anlamına gelmediğini, Washington'ın Ankara yönetimiyle işbirliği yapmaya devam edeceğini belirtti.
Gerilimin kısa vadede sonuçlanmayacağını belirten Loğoğlu, Türkiye'nin içeride ve dışarıda, özellikle Suriye konusunda adımlar atması; ABD'nin de bazı politikalarında değişiklik yapması gerektiğini söyledi.