Belçika'nın başkenti Brüksel'de 22 Mart'ta düzenlenen ve 35 kişinin hayatını kaybettiği saldırıların ardından sığınmacıların hayatı daha da zorlaşabilir. Avrupa ülkelerinde ırkçı hareketler son yıllarda giderek daha görünür hale gelirken, Brüksel'de hayatını kaybedenler için yapılan anma aşırı sağcılar tarafından basıldı ve gerilime sahne oldu.
Saldırıların ardından ziyaret ettiği Belçika'daki atmosferi aktaran Eralp, "Çok ciddi bir korku var. Korkunun bir nedeni de Belçika'ya özel bir şey. Belçika polisinin yeterli önlemi almadığı, verilen istihbaratı zamanında değerlendiremediği konuşuluyor. Belçika'da şöyle bir sorun var: Valonlar ve Flamanlar var. Flamanların polis ekibiyle, Valonların polis ekibinin arasındaki iletişimin zayıf olduğu konuşuluyor. Çok daha katı güvenlik önlemleri alınması isteniyor. Bütün Avrupa havaalanlarında var bu, keza Brüksel havaalanında da var. Pasaport kontrolünden geçip uçaklara binmeden önceki ana kadar hiçbir güvenlik kontrolü yok" dedi.
Avrupa'da sığınmacı kabulünün güvensizlik ortamını daha da vahim hale getirip getirmeyeceğinin tartışıldığını aktaran Eralp, saldırıların ırkçı hareketlere etkisi için şunları söyledi:
"Maalesef aşırı sağa desteği artırıyor bu tür saldırılar. Mesela Almanya'da yapılan son yerel seçimlerde aşırı sağın bir yükselişi var. Henüz bu Belçika'da gözlemlenen bir şey değil ama Avrupa'nın genelinde aşırı sağın yükseldiğini söylemek yanlış olmaz. Brüksel'deki bu son anma etkinliğini özel olarak ele alırsak, orada biriken halkın, bunlara tepki vermesi de tabii olumlu bir şey."
‘GÜNEYDOĞU'DAN CİDDİ BİR İLTİCADAN KORKULUYOR'
Geri kabul anlaşması kapsamında Türk vatandaşlarına vize serbesti tanınması ihtimaline de değinen Eralp, tüm koşullar yerine getirilse de Türkiye'nin, hem AB kurumlarının hem de bazı ülkelerin muhalefetiyle karşılaşacağını belirtti. Brüksel saldırılarının da durumu etkileyeceğini kaydeden Eralp, "Bu son olay, bu olumsuz yaklaşımı iyice derinleştirecektir. Türkiye bütün koşulları yerine getirse de Avrupa Birliği'nin karar organlarının bunu reddetme olasılığı çok yüksek. Avrupa Birliği'nde bir de şöyle bir endişe var: Türkiye vatandaşlarına yönelik vizeler kalkarsa bu sefer Türkiye'nin güneydoğusundan ciddi bir iltica talebiyle karşılaşacaklarını düşünüyorlar" dedi.