Operasyonun detaylarını Russia Today’e (RT) anlatan Suriyeli bir komutan, “Palmira’nın özgürleştirilmesi operasyonunun hazırlıkları bir aydan biraz daha uzun sürdü. Suriye ordusu askerlerini yeniden düzenlendi. Ordu, Suriye Hava Güçleri ve özellikle de Rus Hava Güçleri ile iletişim halindeydi. Tanklar ve diğer askeri ekipmanlar Suriye ordusu ve müttefikleri tarafından Palmira’ya getirildi” ifadelerini kullandı.
Asıl amaçlarının Palmira tepelerinin kontrolünü sağlamak olduğunu kaydeden Suriyeli komutan, “Dün (önceki) gece Palmira’nın antik kalesinin kontrol etmeyi başardık. Ardından da şehri almak için hazırlandık. DAİŞ (IŞİD) teröristleri kaleye giden bir köprüyü hava uçurdu. Bu nedenle piyadelerimiz şehre topçu atışı altındaki kuzey tarafından girmek zorunda kaldı ve sonunda tanklarımız bu bölgelerin özgürleştirdi.
Sputnik’e konuşan General Samir Süleyman da Rusya’nın Suriye ordusuna verdiği desteğin operasyon için kilit önem taşıdığının altını çizdi.
“Rus havacılığı, özellikle de saldırı helikopterleri, Palmira tepelerindeki terörist tuzaklarını imha etti” diyen Süleyman, Rusya’nın verdiği istihbarat verileriyle de IŞİD militanlarının bulunduğu hedefleri tespit ederek takip ettiklerini belirtti.
'IŞİD SONRASI PALMİRA'DAN İLK GÖRÜNTÜLER
Öte yandan yaklaşık bir yıldır IŞİD’in elindeki antik Palmira kentinin, son haline ait görüntüler LifeNews isimli internet sitesi tarafından yayınlandı. Görüntüler, IŞİD militanlarının UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan antik kentteki binlerce yıllık eserlere zarar verdiğini ortaya koydu.
IŞİD’in Palmira’dan çıkartılmasının ardından bölgeye giren RİA Novosti muhabiri de örgüt militanlarının Palmira Müzesi ve müzedeki bazı eserleri tamamen talan ettiğini aktardı. Haberde, müzedeki tüm kaideleri yıkan, heykelleri darmadağın eden IŞİD militanlarının, müzenin tavanını tamamen yıktığı ve duvarlara da hasar verdiği belirtildi.