Vice News internet sitesinde yayınlanan yazıda, “Rusya’nın Suriye’deki operasyonu, yeni silahlar ve asker eğitimi alanındaki başarılarını sergiledi. Operasyonun sürdüğü 6 ay içerisinde sadece 1 uçak düşürüldü. Oysa birkaç yıl öncesine kadar Batı, Rusya’nın askeri operasyon konusunda ciddi sorunlar yaşadığını düşünüyordu” dendi.
‘İDDİALI HEDEFLER BOŞ ÖVÜNME DEĞİL’
Rusya’nın, 2008 yılında Gürcistan’la yaşadığı savaşının ardından orduda reform programı başlattığını hatırlatan Vice News, Moskova’nın 2020 yılına kadar silahlarının, askeri ve özel teçhizatının yüzde 70’ini yenilemek gibi iddialı hedeflerin boş övünme olmadığını kaydetti. Yazıda, “Bu, SSCB dağıldıktan sonra gücünü kaybeden dünyanın en büyük ülkesinin dış politikasının kilit unsuru oldu” dendi.
‘EKONOMİNİN KÖTÜ GİTMESİ RUSYA’YA YARAYABİLİR’
Rusya’nın Suriye’de bombardıman uçaklarının ne kadar güvenli olduğunu sergilediğini ifade eden Vice News, Rus ordusunun daha mobil, komutanın ve idarenin ise daha etkili hale geldiğini kaydetti. Ancak Rus ekonomisindeki sorunların askeri reformların gidişatını olumsuz etkileyebileceği ifade edilen yazıda, ileri teknolojinin çok pahalı olduğu belirtildi. Ekonomik zorlukların Moskova’ya yarar da sağlayabileceğini söyleyen Vice News, ekonomik olarak zor dönemlerde sözleşmeli askerliğin cazibeli hale geldiğini, bu nedenle profesyonel asker sayısının artabileceğini yazdı.
Yazıda, “Rusya’nın uluslararası sahnedeki imajı ve cephaneliğinin gelişimi arasında doğrudan bağ var ve geçen yılki Zafer Geçidi bunu kanıtladı. Zafer’in 70’inci yıldönümü kutlamaları, Moskova’nın kendini dikkate alınması gereken güç olarak konumlandırdığını gösterdi. Üstelik askeri modernizasyonu, ideolojik ve vatansever güce sahip” değerlendirmesine yer verildi.
Ordu reformundaki yeni adımların muhtemelen daha ağır olacağı, reform yolunun daha pahalı ve zor olacağı tahmininde bulunan Vice News, “Ancak Suriye’deki başarı, Rusya’nın 2008’den bu yana çok şey yaptığını gösterdi” dedi.