İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, kapalılık kararı gereği sadece sanıklar Gül ve Erdem, avukatları, eşleri, müştekiler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) avukatları katıldı.
Dündar ve Gül'ün duruşması sonrası "Direne direne kazanacağız, Baskılar bizi yıldıramaz" sloganı atıldı. @yarinhaber pic.twitter.com/aDHRP1Xs3V
— 140journos (@140journos) 25 Mart 2016
DURUŞMA BAŞLATIMADI
Basın mensuplarının alınmadığı salona, duruşmanın sabahki bölümünü izleyen CHP ve HDP'den bazı milletvekilleri de katılmak istedi ve uyarılara rağmen duruşma salonuna girdi. Bunun üzerine mahkeme heyetinin, milletvekillerinin salondan çıkmasını beklediği ve bu nedenle duruşmayı başlatmadığı öğrenildi.
Aradan geçen bir saatlik süre sonunda salona geldiği kaydedilen mahkeme heyetinin, milletvekillerinin salondan çıkmadığı gerekçesiyle duruşmayı sonlandırdığı ve 1 Nisan'a ertelediği belirtildi.
MİLLETVEKİLLERİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU BULUNULACAK
Heyetin, uyarılara rağmen duruşma salonundan ayrılmayan milletvekilleri hakkında, ‘kendilerine kapalı olan duruşmadan çıkmayıp yargılamayı engelledikleri' gerekçesiyle ‘adil yargılamayı etkilemek' suçundan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına hükmettiği aktarıldı.
Duruşma salonundan çıkan sanıklar, avukatları ve milletvekilleri, koridorda bekleyenler tarafından alkışlarla karşılandı. Kalabalık, çeşitli sloganlar attı.
Bu arada, CHP Genel Başkanı Yardımcısı Bülent Tezcan ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile parti üyeleri, gizlilik kararını İstanbul Adalet Sarayı önünde protesto etti.
Katılımcılar adına konuşan Tezcan, mahkeme heyeti üzerinde baskı olduğunu iddia ederek, mahkemenin Anayasa Mahkemesi'nin kararı çerçevesinde hukuka, vicdana, yargı bağımsızlığı ve evrensel hukuk ilkelerine uygun hareket etmesini istediklerini söyledi.
Tezcan, sanıkların haklarının savunucusu olacaklarını belirterek, milletvekilleri olarak gizlilik kararı verilmiş olsa da duruşmaları izlemeye devam edeceklerini dile getirdi.
Duruşma öncesi Can Dündar: "Halkın haber alma hakkının, halkın elinden alınamayacağını göstermeye gidiyoruz." pic.twitter.com/MatfcuETRZ
— 140journos (@140journos) 25 Mart 2016
‘HABER ALMA HAKKINI ENGELLEMEYE ÇALIŞIYORLAR'
Duruşma sonrası açıklama yapan Dündar, kamuoyunun haber alma hakkının engellenmeye çalışıldığını belirterek, "Kapalı oturum kararı verdiler. Kapalı duruşmada muhtemelen yine bu davayı kamuoyundan gizlemek isteyecekler. Baştan beri söyledik. Bunu bütün dünya gördü, duruşma artık bütün dünyanın gözü önünde yapılıyor" diye konuştu.
Can Dündar, basın özgürlüğü ve yargı bağımsızlığının takipçisi olacaklarını belirterek, "Çok sayıda milletvekili, avukat arkadaşımız bize destek verdi. Onların mahkemedeki varlığı bizi ne kadar mutlu ettiyse yargılamayı yapanları o kadar rahatsız etti. Bu rahatsızlık sonucu heyet, milletvekillerini duruşmadan çıkarılmasını istedi. Milletvekillerimiz kalmak isteyince duruşmayı 1 Nisan'a ertelendi ama mücadelemiz devam edecek" dedi.
‘ORTADA BİR GAZETECİLİK FAALİYETİ VAR'
Erdem Gül ise 26 Şubat'ta tahliye edilmelerini ‘yarım bir tahliye' olarak niteleyerek, "Gazetecilik hiçbir şekilde suç değildir. Net bir biçimde Anayasa Mahkemesinin kararı var. Ortada bir gazetecilik faaliyeti var. Müebbet hapis cezasıyla yargılanıyoruz. 1 Nisan'da yine geleceğiz ve Anayasa Mahkemesinin kararını mahkemede savunacağız" diye konuştu.
ÇAĞLAYAN'DA NELER OLDU?
Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ndeki duruşmada savcı kapalı oturum yapılmasını istedi.
Dündar ve Gül'ün avukatlarından Tora Pekin, "İnsan Hakları Beyannamesi'nin maddelerine göre kapalı mahkeme olamaz" dedi. Adliye'nin en büyük salonunda görülen duruşma salonu tamamen doldu. Bazı izleyiciler duruşma salonu dışında kaldı.
Çağlayan Asliyesinde Erdem Gül ve Can Dündar davasında yız…Salon tabi ki yetmiyor.#CanDündarVeErdemGül pic.twitter.com/E1Mij4qjkD
— Meral Danış Beştaş (@meraldanis) March 25, 2016
Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar, salonda görüntü ve ses kaydı alınmaması konusunda uyarıda bulundu.Görüntü ve ses kaydı alanlar hakkında İşlem yapılacağını belirtti. Duruşma yoklama ve kimlik sorgusuyla başladı.
#CanDündarErdemGül 'ü çok sayıda gönüllü avukat savunuyor pic.twitter.com/G0Q09toHF2
— Hülya Schenk (@koeylue) March 25, 2016
MİLLETVEKİLLERİ, DİPLOMATLAR VE GAZETECİLER DESTEK VERDİ
Duruşmayı izlemeye milletvekilleri, yabancı diplomatlar ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi de geldi.
10.00 da duruşmamız var.. Can Dündar ve Erdem Gül için Çağlayan adliyesindeyiz.. Meslektaşlarımızın yanındayız.. #GazetecilikSuçDeğildir
— Ceyda Karan (@ceydak) March 25, 2016
Büyükelçiler, Başkonsoloslar ve diğer diplomatlarla #CanDündar ve #ErdemGül duruşmasına geldik @cumhuriyetgzt pic.twitter.com/kv5lUdgspk
— Leigh Turner (@LeighTurnerFCO) March 25, 2016
Ulusal ve uluslararası gazetecilik meslek örgütleri de Dündar ve Gül'e destek verdi.
Can Dündar'la davaya girerken, yürüyen merdiven tersten inmeye başladı. Güldük. Gün sonunda da gülmeyi bekliyoruz pic.twitter.com/deELQ8CsGp
— asli aydintasbas (@asliaydintasbas) March 25, 2016
Can Dündar için hepimiz 14 Ağır Cezanın önündeyiz pic.twitter.com/4HZjUXCW4R
— nazli ilicak (@Notredamedesion) March 25, 2016
DÜNDAR: İKİ SARAY ARASINDA KALMIŞ DURUMDAYIZ
Dündar ve Gül duruşma öncesi açıklama yaptı. Dündar "İki saray arasında kalmış durumdayız. Biri Kaçak Saray, biri Adalet Sarayı. Yaptığımız haberin arkasındayız. Buraya gazeteciliği savunmak için geldik. Bugün mahkemeden aksi yönde bir karar çıkarsa bu AYM'ye kayyum atandığı anlamına gelir" derken Gül ise "Biz sadece işimizi yaptık" dedi.
Duruşma öncesi Can Dündar: "Halkın haber alma hakkının, halkın elinden alınamayacağını göstermeye gidiyoruz." pic.twitter.com/MatfcuETRZ
— 140journos (@140journos) March 25, 2016
can dündar ve erdem gül hakim karşısında… pic.twitter.com/9ufY6IqTJw
— ismail saymaz (@ismailsaymaz) March 25, 2016
İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: DAVA DERHAL SONA ERDİRİLMELİ
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de duruşma öncesi yaptığı açıklamada 'davanın derhal sona erdirilmesi ve ifade özgürlüğüne, halkın bilgi alma hakkına müdaheleye de son verilmesi' çağrısında bulundu.
DURUŞMAYA 2 GÜN KALA SAVCI DEĞİŞTİRİLDİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, duruşmaya 2 gün kala, Savcı İrfan Fidan'ı davadan alıp Yerine Evliya Çalışkan'ı görevlendirdi. Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Twitter'dan yaptığı açıklamada, 15 gün önce mahkemeye dört yeni hakim atandığını, Anayasa Mahkemesi kararını aşmak için de duruşmaya yeni delil sunulmuş gibi davranıldığını belirterek, "Bu tezgahı kabulleneceğimizi zannedenler duruşmayı beklesin," dedi.
Duruşmaya iki gün kala iddia makamını temsil edecek savcı değişikliği ne anlama mı geliyor? Gerçekten bilmiyor musunuz?
— Akın Atalay (@av_akinatalay) March 23, 2016
30 YILA KADAR HAPİS İSTENMİŞTİ
Savcı Fidan, Dündar'ın köşe yazılarının tek delil olarak gösterildiği 473 sayfalık iddianamenin 40 sayfasını da akademik bir makaleden kaynak göstermeden izinsiz kullanmıştı.