Bosna Savaşı döneminde, Bosnalı Sırpların siyasi lideri olan Radovan Karadziç'in yedi yıldır devam eden yargılanmasında karar bugün açıklandı. Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, 8000’i aşkın Boşnak erkeğin öldürüldüğü Srebrenitsa’da Karadziç’in soykırım suçu işlediğine karar verdi.
Srebrenica: #Karadzic found guilty of genocide in Srebrenica in 1995.
— ICTY (@ICTYnews) March 24, 2016
Karadziç’in katliam öncesinde Srebrenitsa’yı ele geçirme emri verdiğini kaydeden mahkeme, Bosnalı Sırp liderin 1995 yılında bölgede görev yapan BM gözlemcilerinin rehin alınmasından suçlu olduğuna da hükmetti.
Mahkeme, Karadziç ile Sırp birliklerinin komutanı Ratko Mladic'in, Boşnakların Srebrenitsa'dan temizlenmesini planladıklarına hükmederken Karadzic'in Bosna Sırp Cumhuriyeti içinde Bosnalı Müslümanların öldürülmesine karar verecek tek isim olduğuna vurgu yaptı.
#Karadzic’ expression as #ICTY reads out judgement part on Srebrenica charges pic.twitter.com/ld80iDlr8t
— Thijs Bouwknegt (@thijsbouwknegt) March 24, 2016
Mahkeme ayrıca, Karadziç'in Saraybosna Kuşatması nedeniyle 'savaş suçu' işlediğine karar verdi. Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin kurucusu Karadziç, 90'lı yıllarda Bosnalı Müslüman ve Hırvatların öldürülmesi ve işkence görmesinden suçlu bulundu.
ÖMÜR BOYU HAPSİ İSTENEN KARADZİÇ 40 YIL HAPSE MAHKUM EDİLDİ
Yargılandığı 11 suçlamadan 10'unda suçlu bulunan Karadziç, toplam 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
#Karadzic is sentenced to 40 years of imprisonment.
— ICTY (@ICTYnews) March 24, 2016
Savcılar, Karadziç hakkında ömür boyu hapis cezası verilmesini talep etmişti. Mahkemenin kararına hem savcılığın hem de Karadzic'in avukatlarının itiraz etme hakkı bulunuyor.
Öte yandan Karadziç, Srebrenitsa'nın yanı sıra Bratunac, Foca, Kljuc, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica ve Zvornik şehirlerinde de soykırım suçu işlemekle suçlanıyordu. Ancak mahkeme, Karadziç'in Müslümanların yaşadığı diğer bölgelerde soykırım suçu işlediğine ilişkin kanıt bulunmadığına hükmetti.
'KARADZİÇ KARARI MİLLİYETÇİ LİDERLERE BİR UYARIDIR'
Kararı değerlendiren BM’nin insan haklarından sorumlu yetkilisi Zeyd Raad El Hüseyin, "Karadziç kararı, insanlar ne kadar güçlü ya da dokunulmaz olduklarını düşünürlerse düşünsünler, bu tip suçları işleyenlerin adaletten kaçamayacaklarını bilmeleri gerektiğini gösterdi" dedi. Hüseyin, "Karadziç kararı, hem Avrupa’da hem de başka yerlerdeki milliyetçi liderlere, milliyetçi duyguları sömürme ve azınlıkları günah keçisine dönüştürmemeleri yönünde bir uyarıdır" yorumunu yaptı.
'Dragan Dabic' kimliğiyle yaşadığı Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da 2008 yılında yakalanarak Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne teslim edilen Karadziç'in yargılanmasına 2009 yılında başlanmıştı.
Davada 337'si savcılığın, 248'i ise savunmanın olmak üzere toplam 585 tanık dinlenirken, savcılığın hazırladığı iddianamede Karadzic, ikisi soykırım, beşi insanlığa karşı suç, dördü ise savaş yasalarına aykırı davranmak kategorisine giren 11 ayrı suçtan yargılandı.