RS FM'de yayınlanan Burası Türkiye programına katılan sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel hükümetin verdiği 740 bin taşeron işçinin kadroya alınacağı sözünü şöyle değerlendirdi:
"Normal şartlarda 657 sayılı kanunun 4/A, 4/B,4/C ve 4/D'nin çalışma usulleri vardır. Biz buna kamudan memurlar ya da kamu işçileri diyebiliriz. Beklenen şey kamuda işçi olmalarıydı. Bu alanda hem sendikalara üye olabilecekler hem de toplu sözleşmeden yararlanabilecekler. Şu anki uygulamada kamu kurumları, hizmet alacaklarsa taşeron firmadan senden şu kadar işçi istiyoruz diyorlar ve taşeron şirketle 3 yıllık anlaşma yapıyorlar. İşverene verilecek maaş ile üzerine yüzde 25'lik kar koyarak taşeron şirkete bu parayı aktarıyorlar. Taşeron şirkette yüzde 25'lik karı kendine alıp geri kalanı işçilere dağıtır.
‘KÂR, DEVLETE KALACAK'
Tezel yeni getirilecek sistemle ilgili de şu bilgileri verdi:
"Yeni sistemde taşeron şirket ortadan kalkacak hangi kamu kurumuyla çalışıyorlarsa o kamu kurumuyla 3 yıllık özel nitelikli sözleşme yapılacak. Özel nitelikli kişiler ne işçidir ne de memurdur. 4857 sayılı kanuna ve 651 sayılı kanuna tabi olmayacaklar. Bakanlar Kurulu'nun düzenlemesi ile özel bir çalışma şekilleri olacak. Aradaki yüzde 25'lik kar devlete kalmış olacak çünkü ücretlerinde herhangi bir değişiklik olmayacak. Yapılacak olan taşeron şirketlerin çekildiği aradaki yüzde 25'lik karın devlete kalacağı bir sistem geliyor."
‘25 YAŞ BAZ ALINMAMALIYDI'
Düzenlemenin 4C'lileri ve belediyeleri kapsamadığını anlatan Ali Tezel, konunun sadece hizmet alım ihalelerinde taşeron şirket ismiyle alınan işleri ve genel ve özel bütçeli kuruluşları kapsadığını kaydetti. Tezel, 25 yaşından küçüklerin genel sağlık sigortası borçlarının silinmesiyle ilgili düzenlemeyi de şu sözlerle değerlendirdi:
"GSS Prim borcunun silinmesi için keşke 25 yaşı baz almasalardı. Şu anda ülkemizde yaklaşık 8 milyon genel sağlık sigortası prim borçlu var. Ortalama her birinin de 2-3 bin lira borcu var. Toplamda da 11 milyar lira vatandaşın devlete sağlık prim borcu var. Genel sağlık sigortası hukuka uygun bir uygulama değil. Bir çok kişi borcu olduğundan haberi yok. Borcu olduğunu bilen vatandaşlarda maddi yetersizlikten dolayı ödeyemiyorlar."