Öztürk'ün kimliği, intihar saldırısı sonrası deforme olmamış yüzünden çekilen fotoğrafla yapılan yüz tanıma incelemesinde belirlendi.
Güvenlik ve istihbarat kaynakları, Hürriyet'ten Deniz Zeyrek'in olayla ilgili gündeme gelen sorularını yanıtladılar. Haberin tamamı şu şekilde:
SALDIRGAN ÖZTÜRK İÇİN KAYIP ŞAHIS BAŞVURUSU YAPILDI MI?
Emniyet yetkililerine göre, Beyoğlu saldırganının kaybolduğuna ve IŞİD'e katıldığına dair ailesinin emniyete yaptığı herhangi bir kayıt, dolayısıyla da savcılık tarafından onaylanıp UYAP'a işlenmiş bir arama kaydı bulunmuyor.
BOMBACININ SUÇ KAYDI VAR MIYDI?
Emniyet ve istihbaratın verilerine göre Mehmet Öztürk hakkında herhangi bir suç kaydı yok. GBT (Genel Bilgi Toplama) sorgusu yapıldığında temiz çıkıyor. Bu nedenle de yol kontrollerinde ya da otel kayıtlarından yakalanma ihtimali yoktu.
KAYIP YA DA SUÇ KAYDI OLMADIĞI HALDE SALDIRGAN NASIL KISA SÜREDE TESPİT EDİLDİ?
Saldırganın kafası bombaya rağmen deforme olmamıştı ve yüzü net bir şekilde görüntülenmişti. Bu görüntü yüz tanıma sistemi kullanılarak MİT'in ve emniyet istihbaratının arşivi ile karşılaştırıldı. MİT, Mehmet Öztürk ismine ulaşırken, emniyet Savaş Yıldız ismine ulaştı. Daha sonra ailelerden alınan numunelerde yapılan DNA incelemesinde saldırganın Mehmet Öztürk olduğu anlaşıldı.
SALDIRGANIN HERHANGİ BİR KAYDI YOKSA FOTOĞRAFI İSTİHBARAT ARŞİVİNDE NE ARIYOR?
İSTİHBARATTA KAYIT VARSA NEDEN ARANMIYOR?
Halk arasında ‘fişleme' olarak adlandırılan kayıtların hukuki olarak karşılığı bulunmuyor. Polisin aramalarda işlem yapabilmesi için savcılık kararıyla çıkarılmış bir ‘arama kaydı' gerekiyor. Mehmet Öztürk fişlenmiş olsa da resmi olarak aranmıyordu. Fişi sadece istihbaratın izleme faaliyetleri için referans olarak kullanılıyor.