Rusya’nın Suriye hükümetinin daveti üzerine 30 Eylül’de başlattığı hava operasyonuna katılan Rus uçaklarının bir kısmı, 14 Mart’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin emriyle geri çekildi. Rus hava kuvvetlerinin binlerce terörist hedefi imha ettiği ve 400 yerleşim yerinin geri alınmasını sağlandığı operasyonlarda, çok sayıda üst düzey örgüt liderinin öldürülmesi, muharebe alanında kritik zaferler kazanılması ve mühimmat geri dönüşümü sağlanması ise göz ardı edildi.
Operasyonlar kapsamında, bölgedeki en etkin isimlerden biri olan Ceyş'ül İslam (İslam Ordusu) lideri Zehran Alluş, aralık ayında Rus uçakları tarafından düzenlenen bir hava saldırısında öldürüldü.
Rusya'nın izlediği ve ‘üst düzey komutanlarını öldürerek bir örgütle mücadele etme’ stratejisi olan 'başsız bırakma' çerçevesinde ayrıca, Alluş’un yanı sıra Ceyş'ül İslam çok sayıda önemli liderini de kaybetti.
Rusya’nın hava operasyonu, Suriye ordusunun bazı kritik çatışmalarda başarısız olduğu ve kritik toprak kayıpları yaşadığı bir dönemde başladı.
Operasyonların başladığı 30 Eylül’ü takip eden birkaç hafta içinde, Rus savaş uçaklarının destek verdiği Suriye ordusu, Kuveyres hava üssünde üç yıldır devam eden kuşatmayı kırdı. IŞİD'e yönelik saldırılar, teröristlerin Halep'e giden ikmal yollarını da kesti.
Bunlara ek olarak, Suriye ordusu stratejik öneme sahip Lazkiye'de de önemli zaferler elde etti. Deyr Ez Zor'a havadan insani yardım ulaştırıldı ve Palmira antik kentinin teröristlerden temizlenmesi için operasyon hazırlıklarına başlandı.
Rus güçleri ayrıca, IŞİD’in Suriye ve Irak’ta ele geçirdiği topraklar arasındaki bağlantıyı koparmak için bu iki ülke sınırında kontrolü sağlamaya çalışan Kürt milislere de destek verdi. Kürtler geçen yıl, Sincar'ı IŞİD’den temizleyerek, örgütün Rakka ile Musul arasındaki en kısa güzergah üzerinde kontrolü kaybetmesini sağladı.
SURİYE ORDUSUNA MODERN SİLAHLAR SEVK EDİLDİ
Bunların dışında Rusya, Suriye ordusuna modern silah sevk etti ve Suriyeli askerleri eğitti. Suriye ordusu bu dönemde, üçüncü nesil ana muharebe tankı T-90C ile TOS-1A Solntsepyok tipi çoklu roketatar kullanmaya başladı.