Kırımlıların ezici çoğunluğu iki yıl önce, Rusya ile yeniden birleşme yönünde oy kullandı. 21 Şubat 2014'te Kiev'de göreve gelen yeni hükümeti tanımayı reddeden Kırım halkı, darbeyle iş başına gelen yönetimin, çıkarlarını gözetmemesi ile hakları ve tercihlerine saygı duymamasından korkuyordu.
Dönemin Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'i Şubat 2014'te anayasaya aykırı biçimde görevden alan Kiev parlamentosunu meşru görmeyen Kırım'da, bölgenin yeniden Rusya'ya bağlanması ya da daha geniş özerklikle Ukrayna'ya bağlı kalması konusunda bir referandum yapıldı. Kırımlıların yüzde 97'si 16 Mart’ta düzenlenen Rusya'yla birleşmeyi seçti.
Ancak referandum sonuçlarını tanımayan Batılı ülkeler, Kırım'ın Rusya'yla birleşmesini 'ilhak' olarak tanımlıyor ve bundan dolayı Rusya'ya yaptırımlar uygulamaya devam ediyor. Rusya ise referandumun demokrasi ve uluslararası kanunlara bütünüyle uygun biçimde düzenlendiğini sürekli olarak hatırlatıyor.
RT'ye konuşan Kent Üniversitesi Rusya ve Avrupa Siyaseti Profesörü Richard Sakwa, Batı'nın Kırım'ı tanımama tutumunun değişmeye başladığını ifade etti.
"Batı'daki bölgesel sınırlar algısı değişiyor. Batılılar, Kırım halkının ezici çoğunluğunun Rusya'yla yeniden birleşmek istediğini kabullenmeye başladı. Şubat 2015'te Almanya'da yapılan bir ankette Mart 2014'teki sonuçların onaylandığı görüldü" diyen Sakwa, "Kırım halkının istekleri artık anlaşılıyor. Ayrıca Ukrayna'daki radikal güçlerin başlattığı abluka, Kiev'in davası için elbette fayda sağlamıyor" değerlendirmesinde bulundu.
RT'nin sorularını yanıtlayan bir diğer isim olan Fransız siyasetçi Christian Vanneste'ye göre de Avrupalılar ‘vakti geldiğinde’ Kırım halkının yaptığı seçimi tanıyacak.
"Kırım referandumunun tanınacağından eminim. Keza orada bir ortak akıl söz konusu" diyen Vanneste, Kırım'ın 1954 yılında suni olarak Ukrayna'ya verildiğini ve yarımadanın tarihi olarak Rusya'nın parçası olduğunu vurguladı.
Kırım, 1954 yılında Rusya'dan Sovyetler Birliği çatısı altındaki Ukrayna yönetimine devredilmişti.
Öte yandan Profesör Sakwa, Kırım'ın mevcut durumunda Kiev'in sorumluluğu bulunduğunu belirtti. Ülke genelinde sağ görüşlü bir politika izleyen Kiev yönetiminin yarımadadaki halkların çıkarlarını gözetmekte başarısız olduğunu kaydeden Sakwa, AB'nin çeşitli temel prensiplerini kabul etmeyen Kiev hükümetinin Brüksel ve Washington tarafından desteklenmesinin de çelişki yarattığına dikkat çekti.
'BATI, KIRIM VE RUSYA'YA KARŞI DEZENFORMASYON YAYIYOR'
Fransız siyasetçi Vanneste ise Batı'yı Rusya ve Kırım hakkında dezenformasyon yaymakla suçladı.
Büyük oranda ABD'nin eylemlerinden etkilenen bu politikanın kademeli olarak son bulmasını umduğunu ifade eden Vanneste, "Kırım'daki duruma ilişkin bir eşitsizlik olduğuna tanıklık ediyoruz. Keza gözlemciler, AB'nin Rusya yaptırımlarının Washington tarafından empoze edildiğini kaydediyor" diye konuştu.
Bu arada Avrupa'daki bazı siyasi kesimlerin Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasını adil bulduğunu ve yarımadaya destek ziyareti gerçekleştirdiğini belirtmekte fayda var.
Milletvekili Thierry Mariani başkanlığındaki Fransız heyeti, 2015 yazında yaptıkları ziyaretle Kırım'ı gelen ilk Avrupalı siyasetçiler oldu. Eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Eylül 2015'te Kırım'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. İtalya'nın aşırı sağcı partisi Kuzey Lig'inin (Lega Nord) lideri Matteo Salvini de Kırım’ı ziyaret eden bir diğer Avrupalı siyasetçiydi.
Söz konusu ziyaretleri yorumlayan Sakwa, "Bu eylemler, Avrupalıları Moskova ile daha geniş bir ilişki üzerine düşünmeye sevk ediyor" dedi.
Sonuç olarak, Kırım'ın 16 Mart'ta yapılan referandum sonucunda Rusya'ya bağlanması, Moskova için, Kırımlı etnik Rusları korumak için atılmış bir adım ve bir yeniden birleşmeydi.
Bugün Kırımlılar, Rusya'nın bir parçası olmaktan mutlu olduklarını ve Ukrayna'ya geri dönmek istemediklerini sıklıkla yineliyor. Simferopol kentinde RT ekibine seslenen genç bir adam, "Her şey harika" derken, bir diğer kişi ise, "Her şey daha iyiye gitti. Ukrayna ile kıyaslandığında Kırım daha barışçıl bir yer" diyerek yaşanan değişimi birkaç sözcükle özetledi.