Türkiye ile Azerbaycan arasındaki stratejik işbirliği konseyi toplantısını Sputnik'e değerlendiren TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Toğrul İsmayıl ise, Azerbaycan ile Türkiye ilişkilerinin birçok alanda gelişmesinin mümkün olduğuna dikkat çekerek, "Türkiye-Azerbaycan ikili ilişkileri bölgede istikrar ve barışın tesis edilmesini amaçlamıştır, bu önemlidir. Yani Türkiye ve Azerbaycan ilişkileri herhangi bir ülkeye tehdit oluşturmamaktadır, değeri bundandır bu ilişkilerin" diye konuştu.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamer Kasım da Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin ‘stratejik ortaklık' kavramını tam olarak karşıladığını belirtirken Kafkasya'daki mevcut durum dikkate alındığında bu yakın ilişkilerin devam etmesini beklediğini ifade etti.
Türkiye ile Azerbaycan arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) toplantısının Bakü'de ilk olarak 18 Şubat'ta yapılması planlanmış, ancak 17 Şubat'ta Ankara Merasim Sokak'ta
‘ALİYEV, TÜRKİYE'YE ZOR DÖNEMİNDE CİDDİ BİR JEST YAPTI'
Aliyev'in, toplantının Türkiye'de yapılmasını önererek önemli bir jest yaptığını belirten İsmayıl, "Bu zor durumunda Türkiye'nin yalnız bırakılmadığının, dost ve müttefik bir ülkenin yanında olunduğunun gösterilmesidir. Bence Azerbaycan tarafından çok iyi bir jest yapılmış, olumlu ve zamanında bir adım atılmıştır" dedi.
Sputnik'e konuşan Prof. Dr. Kamer Kasım da Aliyev'in Türkiye'ye ciddi bir jestte bulunduğunu ifade ederek "Türkiye'nin böyle zor bir döneminde Azerbaycan Devlet Başkanı'nın bu kararı vermesi Türkiye'ye ciddi bir jest anlamı taşıyor. Türkiye'ye bir jestte bulunmuş oldu Sayın İlham Aliyev. Bu da, daha önceki devlet başkanları dönemine de dayanan bir millet iki devlet söyleminin günümüze kadar değişen stratejik parametrelerde devam ettiğini gösteriyor" diye konuştu.
‘TANAP AZERBAYCAN'I DÜNYA PİYASASINDA ÖZEL BİR YERE TAŞIR'
Bugünkü toplantının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Azerbaycan'ın birlikte geliştirdikleri en önemli projenin Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) olduğunu belirterek TANAP'daki çalışmaların planlanan süreden önce tamamlanması için çalıştıklarını ifade etti.
TANAP'ın hem Avrupa'nın hem Türkiye'nin enerji kaynağı çeşitlenmesine önemli katkıları sağlayacak bir proje olduğunu belirten Kamer Kasım, projenin Azerbaycan'ı da enerji arz eden ülkeler arasında ileri bir noktaya taşıyabileceğine dikkat çekti. Kasım, "Mesela Türkmenistan Çin'le olan doğalgaz anlaşmasından sonra doğalgaz boru hattı tamamlanmasının ardından çok farklı bir noktaya gitti dünya enerji pazarında. 2009 sonrası süreçte bambaşka bir ülke oldu dünya enerji pazarında. Bu bağlamda TANAP'ın tamamlanması, Azerbaycan'ı dünya enerji arz eden ülkeler arasında çok özel bir yere taşır, o da satım noktasında müşteri çeşitliliğini sağlamış olur" diye konuştu.
Toğrul İsmayıl da Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerinin enerji alanında yeni bir stratejik boyuta ulaştığını ifade ederek "TANAP bana göre artık gerçekleşmeye çok yakın bir projedir ve iki ülkeyi ilgilendiren ortak projedir. Enerji alanında da iki ülke arasında ortak hareket söz konusu" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliyev'le düzenlediği ortak basın toplantısında askeri ve savunma sanayi konularının da gündemlerinde olduğu söylemiş, önümüzdeki günlerde yapılacak 3. Türkiye-Azerbaycan Savunma Sanayi İşbirliği toplantısının önemli bir fırsat olacağını dile getirmişti.
Toğrul İsmayıl, Azerbaycan'ın Karabağ sorunu olduğunu ve topraklarının yüzde 20'sinin işgal altında bulunduğuna dikkat çekerek "Bu nedenle kendi savunma sistemini güçlendirmeye çalışıyor. Türkiye de kendi güçlü ordusu olan ve NATO üyesi olan deneyimli bir ülke olarak Azerbaycan'a yardım imkânları oldukça yüksek. Eğitim alanında, savunma mekanizmalarının oluşturulması alanında ve diğer alanlarda Türkiye'nin önemi çok büyük" dedi.
Aynı zamanda Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten Kamer Kasım ise Azerbaycan ile Türkiye'nin NATO'nun Barış İçin Ortaklık Programı çerçevesinde başlayan fakat onun çok ötesine giden özellikle eğitim odaklı askeri işbirliği olduğunu vurgularken "Bu konu iki ülkeye de fayda sağlayacak bir konu. Azerbaycan da zaten riskli bir coğrafyada yer alıyor, halen çözülememiş Dağlık Karabağ sorunu var, Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sinin işgal altında olması konusu var. Bu da Azerbaycan'ı dinamik ve hazır bir silahlı kuvvet bulundurma zorunluluğuna itiyor, bu da tabii iki ülkenin de çıkarına bir işbirliği" diye konuştu.
Kasım, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin ‘stratejik ortaklık' kavramını tam olarak karşıladığını belirtirken Kafkasya'daki mevcut durum dikkate alındığında bu yakın ilişkilerin devam etmesini beklediğini ifade etti.
‘TÜRKİYE-AZERBAYCAN İLİŞKİLERİ HERHANGİ BİR ÜLKEYE TEHDİT OLUŞTURMAMAKTADIR'
Toğrul İsmayıl ise, Azerbaycan ile Türkiye ilişkilerinin birçok alanda "gelişmesinin mümkün olduğuna dikkat çekerek "Türkiye-Azerbaycan ikili ilişkileri bölgede istikrar ve barışın tesis edilmesini amaçlamıştır, bu önemlidir. Yani Türkiye ve Azerbaycan ilişkileri herhangi bir ülkeye tehdit oluşturmamaktadır, değeri bundandır bu ilişkilerin" diye konuştu.