2011’in ilkbahar ve yaz aylarında birçok Batılı yetkilinin Suriye’deki Esad karşıtı gösterilere katıldığını ve Esad’ın yakında gideceğinden emin diplomatların Suriye hükümetiyle iletişimi kestiğini hatırlatan Robert Fisk, gazetecilerin de Halep’in doğusunda sık sık isyancılarla bir araya geldiğine dikkat çekti.
‘ESAD’I ANMA YAZISI ARŞİVLERDE KALDI’
“Geriye baktığımda hepimizin olanları yanlış anladığını görmek zor değil. Arap devrimlerinin yükseldiği dönemdeydik ve gazeteciler Arap başkentlerinin ‘kurtuluşunu’ görmeye alışmıştı” ifadelerini kullanan Fisk, baştan beri silahlı grupların bu gösterilerde yer aldığına dair işaretler olduğunu kaydetti.
‘KÖRFEZ-TÜRKİYE ORTAKLIĞINDAKİ TERÖR KOMPLOSU’
Silahı gruplarının varlığının, Suriye hükümetinin bugün tüm dünyaya gösterdiği Körfez-Türkiye ortaklığındaki ‘terör komplosunu’ o dönemde kanıtlamadığını belirten Fisk, Batılı ülkelerin sürekli olarak ‘Esad’ın Alevi hegemonyası’ söylemini kullanarak etnik çatışmaları manipüle ettiğini, Suriye ordusunun yüzde 80’inin Sünni olduğunu unutan ya da önemsemeyen gazetecilerin de bu söylemin kurbanı olduğunu kaydetti.
Fisk, Suriye’de ordunun hükümete olan bağlılığının sürmesi nedeniyle ABD ve Fransa istihbaratının Suriye istihbaratı ile iletişim kurmaya çalıştığını, ABD Dışişleri Bakano John Kerry’nin de Esad’la görüşebileceklerini söylediğini vurguladı.