Earnest buna direkt bir yanıt vermek yerine Türkiye'nin Suriye'deki pozisyonunun değerlendirdi. Earnest, "Biz Türkiye'yi IŞİD karşıtı koalisyona daha etkili bir şekilde dahil olması için zorladık. Son 9 aylık sürede ise, onlar bunu yaptı. Türklerin ABD ve ortaklarına IŞİD'e karşı askeri operasyonların daha etkili ve hızlı hale getiren Türkiye içindeki askeri tesislerin açtığını gördük. Türklerin daha somut adımlar atarak Türkiye ile Suriye arasındaki sınırı daha etkili şekilde kapatma uğraşısı yaptığını gördük. ‘Ortada daha yapılacak çok şey var ve onların (Türkiye) bunları yapmasını görmek isteriz ama sınırı kapamak için önemli gelişmeler kaydettiği inkâr edilmiyor" dedi.
'BU KADAR AÇIK ŞEKİLDE AYAKLAR ALTINA ALINDIĞINDA ENDİŞELENİYORUZ'
Earnest'ın ‘otoriter' ve ‘fiyasko' sözleriyle ilgili yorum yapmaktan kaçındığı muhabirlerin dikkatinden kaçmadı. Bir gazeteci "Suskunluğunuzu Başkan Obama'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı fiyasko bir otoriter olarak gördüğünü reddetmediği şeklinde yorumlamak doğru mu?" diye sordu. Earnest'ın yanıtı şöyle oldu:
'SEYAHAT PLANLARINDAN HABERİM YOK'
ABD'nin başkenti Washington'da 29-31 Mart'ta düzenlenecek Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretine Beyaz Saray'dan henüz doğrulama gelmedi. 8 Mart'taki günlük basın brifinginde Erdoğan'ın gelip gelmeyeceği sorulduğunda Earnest "Seyahat planlarından haberim yok ama bakacağım" dedi.