Nükleer Güvenlik Zirvesi için Washington’a gidecek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Obama ile görüşüp görüşmeyeceği halen belirsizliğini koruyor. Cumhuriyet gazetesinden İlhan Tanır’a göre, ikilinin görüşmesinin önünde fiziki hiçbir engel yok, ancak ‘çeşitli telefon görüşmeleri ile ikna edilemeyen Erdoğan’la yüz yüze yapılacak yeni bir görüşmenin bir şey değiştireceğine inanan kalmamış gibi.’
Haberde ayrıca, 29-31 Mart tarihlerinde Washington’da düzenlenecek Zirve’ye katılacak Erdoğan’ın Maryland’daki Türk Camii’nin açılığını gerçekleştireceği; açılışa davet edilen Obama’nın ise Ankara’nın tüm ısrarına rağmen katılmasının beklenmediği belirtildi.
Türkiye’nin ABD’deki en önemli destekçisi olan Pentagon’da da ‘Erdoğan karşıtı’ bir havanın hakim olduğu kaydedilen haberde, bu havanın Ashton Carter’ın savunma bakanlığına gelmesinin ardından oluştuğunun altını çizildi. Buna göre, Pentagon ile Ankara’nın arasını bozan, Carter’ın Türkiye’nin IŞİD ile mücadelede üzerine düşeni yapmadığına inanması oldu. İncirlik hava üssünün geç açılması da bu süreci ekledi.
Tanır’a bilgi veren Pentagon’a yakın kaynaklar, aralık ayında Obama’nın Pentagon’da Carter ile yaptığı toplantıyı hatırlatarak, görüşmenin sert bir havada geçtiğini aktardı. Toplantıyı yakından takip eden bazı kaynaklar, Obama’nın Carter’a “Ash, ne yapıyorsan yap IŞİD’i bitir” dediğini de belirtti. Obama’nın bu toplantının ardından bir basın toplantısı düzenleyerek “Şimdi Ashton Carter müttefiklerimizi ziyaret ederek IŞİD ile mücadelede ortaklığı artırmanın yollarını arayacak” dediği hatırlatılan haberde, Carter’ın ilk durağının İncirlik olduğu, Ankara’ya gitmediğine dikkat çekildi.
İncirlik’ten sonra Bağdat’a giden Carter’ın burada Irak Başbakanı Haydar El İbadi, Erbil’de de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile buluştuğu anımsatılan haberde, “On yıllardır Pentagon’la ‘otomatik pilotta’ giden ilişkinin seyrinin değiştiği ortadaydı” yorumu yapıldı.
Öte yandan haberde, Türkiye lehine pozisyon aldığı belirtilen Savunma Bakan Yardımcısı Derek Chollet’in görevden alındığı kaydedildi. Haberde ayrıca Pentagon’un istihbarat birimi DIA’nın Türkiye’nin Suriye’ye giden cihatçıların arkasında durduğu yönündeki raporunun Türkiye karşıtı sesleri güçlendirdiği, ABD’nin eski Ankara büyükelçileri Eric Edelman, Ross Wilson ve James Jeffrey’nin yorumlarının da Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkındaki negatif kanıyı sağlamlaştırdığı da belirtildi.
Bu arada haberde, Obama’dan ‘IŞİD’in bitirilmesi’ için direktif alan Carter’ın kendine müttefik olarak YPG’yi seçtiği de belirtilerek “Rusların da YPG’ye ilgi duyduğu bir dönemde Pentagon, PYD’yi kaybetmemekte kararlı olduğunu, IŞİD’e karşı koalisyonun özel temsilcisi Brett McGurk’u Kobane’ye göndererek gösterdi” yorumunda bulunuldu.
Tanır ayrıca, McGurk’un Kobani ziyaretinin ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan habersiz planlandığını ve seyahat için Pentagon uçakları kullanıldığını aktardı. Haberde, “… McGurk ile birikte Kobani’yi ziyaret eden İngiliz ve Fransız istihbarat yetkilileri ‘off the record’ olduğunu düşündükleri ziyaretin basına yansımasıyla zor durumda kaldı. Geziden habersiz bırakılan ABD Dışişleri Bakanlığı ise buna rağmen Türk meslektaşlarına açıklama yapmaya mecbur kaldılar” denildi.
‘PENTAGON, TÜRKİYE’NİN RUS JETİ DÜŞÜRMESİNE TEPKİLİ’
Gazeteye konuşan Woodrow Wilson Center’ın Ortadoğu direktörü Henri Barkey de Pentagon’un Türkiye’ye karşı soğuk olduğunu doğruladı. Barkey, Türkiye’nin 24 Kasım’da Rus jetini düşürmesinin Pentagon’da tepki ile karşılandığını anlatırken Rusların S400 kalkanını Suriye’ye getirmesiyle koalisyon güçlerinin işlerinin zorlaştığını düşündüklerini hatırlattı. Ancak Türkiye ile Pentagon’un Irak’ın işgali döneminde de ciddi anlaşmazlık yaşadığını hatırlatarak “Türkiye her şeye rağmen NATO’nun ana parçalarından biri” yorumunu yaptı.