BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün, konuya ilişkin yıllık raporu, birçok ülkede yeterli gıda olmadığını ve halkın dış yardıma ihtiyacı olduğunu ortaya koydu.
Raporda yer alan ülkelerden 27'si Afrika, kalan 7'si ise Asya kıtasında bulunuyor. Bu ülkeler Zimbabve, Burkina Faso, Çad, Cibuti, Eritre, Gine, Liberya, Malavi, Mali, Moritanya, Nijer, Sierra Leon, Burundi, Kongo, Etiyopya, Kenya, Lesotho, Madagaskar, Mozambik, Güney Sudan, Sudan, Svaziland, Uganda, Orta Afrika Cumhuriyeti, Somali, Kamerun, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Afganistan, Myanmar, Nepal, Irak, Suriye, Kuzey Kore ve Yemen.
Gıda sıkıntısı yaşanan birçok bölgedeki sorunların temelinde kuraklık, sel ve benzeri iklim hadiseleri yer alsa da Suriye, Irak, Yemen, Güney Sudan, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Afganistan gibi ülkelerde uzun süren çatışma ve iç savaşlar da tarımsal faaliyetleri engelliyor.
Raporda özellikle geçen yılın kurak geçmesinin bu yıl ve gelecek yıllardaki ürün verimliliğini olumsuz etkileyeceği belirtilerek, Cezayir ve Fas'ın da bundan etkilenen ülkeler arasında bulunacağının tahmin edildiği kaydedildi.
Çatışmalar nedeniyle zirai faaliyetlerin gerçekleştirilemediği Suriye'de 13.5 milyon kişinin insani yardıma muhtaç olduğu vurgulanan raporda, Yemen'de de 21.2 milyon insanın bir şekilde yardıma ihtiyaç duyduğu ifade edildi.