AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, hiç kimsenin suç işleme imtiyazı olamayacağını vurgularken, dokunulmazlığın kürsü ve düşüncesini beyanla sınırlı olması gerektiğini söyledi. Atalay, dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda 'seçici' davranılacağını da söyledi.Türkiye'de siyaset HDP'li milletvekillerinin dokunulmazlık dosyalarına kilitlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın HDP'lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin başlattığı tartışmadan sonra AK Parti harekete geçme kararı aldı. Başbakan Davutoğlu, özellikle CHP ve MHP'ye bu konudaki tutumlarını netleştirme çağrısı yaptı.
MHP, HDP'li vekillere yargı yolunun açılmasına tam destek verirken; CHP dokunulmazlıkların kürsü ile sınırlandırılmasını istiyor ancak HDP'lilerin dosyaları gündeme geldiğinde oylarının rengine ilişkin net bir açıklama yapmıyor. CHP'de genel eğilim ise dokunulmazlık dosyalarının tek tek incelenerek, içeriklerine göre tutumlar belirlenmesi.
AK PARTİ'DE GÖRÜŞ BİRLİĞİ YOK
TBMM'de çoğunluğa sahip olan AK Parti'de ise HDP'lilere dokunma konusunda tam bir görüş birliği yok. AK Parti'de Doğu ve Güneydoğu kökenli vekilleri, dokunulmazlıkların kaldırılmasının HDP'yi özellikle bölgede 'mağdur' konuma getirebileceği, HDP'nin bu durumu bir fırsata dönüştürebileceği dile getiriliyor. Bazı milletvekilleri ise, seçmenlerinden HDP'lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması konusunda yoğun talepler geldiğini, kamuoyunda çok tartışma yaratan bazı HDP'lilere yargılanma yolunun açılması gerektiğini savunuyor. AK Parti içindeki bir başka tartışması konusu ise 'sınırlı dokunma' kapsamında Eş Başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın olup olmaması. Bazı vekillere göre eş başkanlarının dokunulmazlıklarının kaldırılması sadece bölgede değil, uluslararası kamuoyunda da Türkiye'yi tartışılır hale getirebilir, bu nedenle kapsam dışında bırakılabilir.
AK Parti'de genel eğilim dokunulmazlıkları kaldırılan HDP'li vekillerin tutuksuz yargılanmaları ve 1994'te dokunulmazlığı kaldırılan DEP milletvekillerinin tutuklanmasına benzer bir görüntünün verilmemesi. Bu nedenle de AK Parti'de dosyalardaki suç fiillerinin tutuklanma gerektirip gerektirmediği konusunda da bir çalışma yapıldığı ifade ediliyor.
AK PARTİ YÖNETİMİ YOL HARİTASINI BELİRLEYECEK
Dokunulmalık dosyalarıyla ilgili farklı görüşlerin dile getirildiği AK Parti'de nihai karar ise Başbakan Davutoğlu'nun başkanlığında toplanarak konuyu değerlendirecek olan yetkili kurullarda verilecek. Ancak TBMM'nin çalışma prosedürü gereği dokunulmazlık dosyalarıyla ilgili sürecin kısa sürede tamamlanması da beklenmiyor. Çünkü TBMM İçtüzüğünde dosyaların ele alınacağı Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu'na çalışması için belli süreler tanınıyor.
‘MİLLETVEKİLİ DOKUNULMAZLIĞI KÜRSÜYLE SINIRLANDIRILMALI'
Dokunulmazlık tartışmasında AK Parti'nin tutumuna ilişkin TBMM'de Sputnik'in sorusunu yanıtlayan AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, milletvekili dokunulmazlığının esas amacın siyasete ilişkin görüş beyan ederken, herhangi bir soruşturmaya, kovuşturmaya tabi tutulmadan herkesin düşüncelerini özgürce ifade etmesi olduğunu söyledi. Şahsi görüşünün milletvekili dokunulmazlığının kürsü ile sınırlandırılması olduğunu vurgulayan Atalay, "Şahsi görüşümü söylüyorum. Milletvekili dokunulmazlığı kürsü dokunulmazlığıyla, ifade, düşünce beyan etme dokunulmazlığıyla sınırlandırılması gerekir" dedi.
Hangi konumda olursa olsun hiç kimsenin suç işleme imtiyazı olmadığını kaydeden AK Partili Atalay, servis aracını patlatmanın her yerde terörizm olarak tanımlandığını, bunun halk direnişi olarak gösterilemeyeceğini söyledi. Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu terörist eylemi yapan o caninin cenazesine omuz vermek, posterinin altında fotoğraf çektirmek, bu terörü açıkça tahrik ve teşvike yöneliktir. Bir milletvekilinin buna hakkı olamaz. Milletvekili dokunulmazlığı, bunu meşrulaştıramaz. Dolayısıyla şahsi görüşüm evet milletvekili dokunulmazlığı olmalıdır ama bu sadece düşüncesini beyanla, kürsüyle sınırlı olmalı. Adi suçlar da dahil olmak üzere hiçbir milletvekilinin dokunulmazlığının olmaması gerekir.
Ama bu illa ki bir idari ya da adli soruşturmaya tabi tutulacak, alınıp içeri tıkılacak manasına gelmez. Davalar açılır, hukuk ne derse o olur. O yüzden muhtemelen ki bundan sonra bu milletvekili dokunulmazlığı da tartışmaya açılacak, bu tekrar konuşulacak, bunun sınırlarının yeniden tayini edilmesi gerektiği kanaatindeyim."
‘HDP'Lİ VEKİLLERİN DOSYALARINDA SEÇİCİ DAVRANIRIZ'
AK Partili Orhan Atalay, HDP'li milletvekillerinin dosyalarının Meclis gündemine geldiğinde tavrının ne olacağına ilişkin soruya ise, "Seçici davranırız. Yani gerçekten milletvekili dokunulmazlığını suç işlemeye bir şemsiye olarak kalkan olarak kullanma niyetini anladığımız, kanaatini getirdiğimiz herkesle ilgili vicdanımız ne diyorsa onu deriz" yanıtını verdi.
‘DOSYALARLA İLGİLİ SUÇ İDDİALARINA GÖRE TASNİFLER YAPILIR'
Dokunulmazlık dosyalarının görüşüleceği TBMM Anayasa-Adalet Karma Komisyonu'nda sadece HDP'li vekillerin dokunulmazlıklarının mı ele alınacağının sorulması üzerine de AK Partili Atalay, "Hayır. Meclis'te bekleyen birçok dosya var biliyorsunuz. Belki bir tasnif yapılır suçlarına göre, iddialarına göre tasnif yapılır. Benim tahminim çoğu idari soruşturmalardır zaten. Bu konuda ifade, düşünce özgürlüğü kapsamına girecek meseleler vardır. Teröre aleni olarak, aracında silah taşımak gibi aleni suçlar vardır. Dolayısıyla bu muhtemelen Meclis gündeminde uzun uzun tartışılır, partide bu konuda bir karar verir" diye konuştu.
AK Partili Atalay, dokunulmazlık dosyalarıyla ilgili kamu vicdanını tatmin edecek bir düzenlemeden yana olduğunu vurgularken, HDP'li vekillerin düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamına girenlerin dosyalarıyla ilgili bir ayrımın da yapılacağı mesajını verdi. Atalay, "Sadece düşünce beyan etmekle sınırlı bir şey ise çağdaş Türkiye'de soruşturmaya, kovuşturmaya tabi tutulmaz. Ama birkaç örnek var çok somut bir şekilde, teröre destek vermiştir, taşıdığı silahla asker polisi öldürmüştür" dedi.
‘KÜRSÜ DOKUNULMAZLIĞININ GÜNDEME GETİRİLMEMESİ EKSİKLİK Mİ?'