Şam’da kalan Suriye kökenli olmayan son ABD vatandaşı olduğunu belirten 71 yaşındaki Webber, evden çıktıktan sonra ilk iş olarak arabasını kontrol ediyor. Çatışmaların yoğun olduğu dönemde birçok yabancının kaçırıldığını belirten Webber’ın birçok Suriyeliden uzun olan 1.90 metreyi aşkın boyu, gri sakalları ve ısmarlama takım elbisesiyle de ‘yerli’ olmadığını belli ediyor.
American Thomas Webber checks his car for bombs everyday, but has no plans to leave Syria https://t.co/UPcQTLHTkE pic.twitter.com/KwJ4Pzrv8L
— WTOP (@WTOP) March 8, 2016
Şam’daki hayatını Associated Press’ten Maeva Bambuck’a anlatan Webber, 1975 yılından beri Şam’da yaşıyor.
“Suriyeliler dünyadaki en güzel insanlar. Bu ülkeyi terk etmemin imkanı yok. Beni buradan taşımak zorunda kalacaklar” diyen Webber’ın Suriye macerası, Şam’daki bir ABD okulundan aldığı teklifle başlamış. Telefonda kendisine önerilen işi kabul etmesinin ardından kütüphanedeki atlastan çalışacağı ülkenin yerini öğrenen Webber, Suriye’de geçirdiği 40 senede din değiştirerek Müslüman olmuş ve Suriyeli bir kadınla evlenmiş. Çeşitli ülkelerde yaşayan 3 çocuğu, 11 torunu ve bir tane de torununun çocuğu bulunan Webber, çocuklarını sık sık ziyarete gittiğini ancak en sonunda yine Şam’a, evine döndüğünü belirtiyor.
Suriye’nin uzun yıllar boyunca yabancılar için oldukça güvenli bir ülke olduğunu ifade eden Webber, işlerin 2011 yılında değiştiğinin altını çiziyor. Ülkede başlayan çatışma ortamı sırasında hayatlarının değiştiğini kaydeden Webber, yaşananların günlük hayatlarına yansımasını ise şöyle anlatıyor:
“Eşimle birlikte ‘güçlü güvenlik önlemleri’ almaya başladık. Tek başıma dışarı çıktığımda nereye gittiğimi ona söylüyorum ve aynısı onun için de geçerli. Direksiyondayken, çevremdeki arabalara daha fazla dikkat ediyorum. Artık daha fazla şeyi eşimle birlikte yapıyoruz ve aslında bu bir ilişki için çok iyi.”
Thomas Webber, an American living in #Syria for decades, says he’ll never leave #Damascushttps://t.co/wwCO4weerT pic.twitter.com/vCh2EJBCtz
— маяковский (@moscow_ghost) March 8, 2016
“İstediğim herhangi bir ülkeyi seçebilirdim, buna ABD de dahil ama burada kalmayı seçtim” diyen Webber, Şam’ın ‘kalbinin bir parçası’ olduğunu belirtiyor.
Birçok arkadaşı ülkeyi terk eden, kurduğu peyzaj işi zor günler geçiren Webber, kalifiye öğretmen yetersizliği sebebiyle yakınlardaki bir lisede part-time İngilizce öğretmeni olarak çalışıyor. Webber, haftanın birkaç günü Charles Dickens’a olan sevgisini lise öğrencileriyle paylaşıyor: “Güzel bir okul gününden sonra kendimi yeniden 45 yaşında gibi hissediyorum.”
Last American in Damascus Is 'Enjoying It Very, Very Much' https://t.co/ueTcraHulJ via @nbcnews
— Greta Van Susteren (@greta) March 8, 2016
Birçok Şam sakininin aksine, Rusya ve ABD’nin öncülüğünde uygulamaya konan ateşkes hakkında iyimser olan Webber, barışın yakın olduğunu düşünüyor:
“Eşim ve ben, eğer sizin için vakit geldiyse bunu değiştiremeyeceğinizi düşnüyoruz. Okuldan çıkıp bir muz kabuğunun üzerine basıp düşebilir ve sonunda ölebilirim. Bu, Allah’ın emri.”