Şarapova’nın açıklamasına resmi kurumlardan olduğu kadar tenis dünyasından da de değerlendirme ve tepkiler geldi. Tam 18 Grand Slam şampiyonluğu bulunan Martina Navratilova, Twitter’dan yaptığı yorumda “Mariya konusunda acele etmeyin. Tüm verileri bilmiyorum, bunun dürüst bir hata olduğunu umuyorum. Bildiğim kadarıyla bu madde 2015’e kadar yasaldı” dedi.
Hold your horses everyone- about Maria- I don't have all the facts, I hope it's an honest mistake,stuff was legal as far as I know till 2015
— Martina Navratilova (@Martina) 7 Mart 2016
Şarapova 1993’te, yani 6 yaşındayken Rusya’nın başkenti Moskova’da bulunan ve Navratilova’nın işlettiği bir tenis kulübüne gitmeye başlamıştı. Navratilova’nın Şarapova’nın ABD’nin Florida eyaletindeki Nick Bollettieri Tenis Akademisi’nde profesyonel eğitim almasını önermesi üzerine, baba Yuri Şarapov kızıyla birlikte ABD’ye gitme kararı almıştı.
CAPRIATI ATEŞ PÜSKÜRDÜ
Ancak eski ABD’li tenisçi Jennifer Capriati ise Şarapova’nın 35 WTA şampiyonluğunun da elinden alınması gerektiğini savundu: “Çok sinirliyim ve hayal kırıklığına uğradım. Kariyerimi sona erdirmek zorunda kaldım ve ne olursa olsun hile yapmayı seçmedim. Havlu atmak zorunda kaldım. Bana pahalı hile yolları bulacak ve sistemi kandıracak yüksek maaşlı doktorlardan oluşan bir ekibim yoktu. İlaçlar eski performansıma ulaşmamı sağlasaydı, herkes bu ilaçları almama tamam der miydi?”
Capriati, 1994'te performansı düştüğü için yaşadığı moral bozukluğundan dolayı intiharı düşündüğünü itiraf etmişti.
If this medication helped me to comeback again would everyone be alright with me taking it?
— Jennifer Capriati (@JenCapriati) 7 Mart 2016
Diğer taraftan Uluslararası Tenis Federasyonu (ITF) Şarapova’ya geçici men cezası verirken, Kadın Tenisçiler Birliği (WTA) CESO’su Steve Simon bu açıklama karşısındaki üzüntüsünü dile getirdi. “Mariya bir lider ve onu her zaman doğru ve kurallara bağlı bir kadın olarak olarak tanıdık” diyen Simon, “Yine de Mariya’nın kendisinin de söylediği gibi, vücuduna giren her şeyden ve bunun yasak olup olmadığını bilmekten oyuncunun kendisi sorumludur. WTA, bu süreçte alınan kararlara destek verecektir” ifadelerini kullandı.
WADA: ITF KARARINI BEKLİYORUZ
Dünya Dopingle Mücadele Ajansı’ndan (WADA) yapılan açıklamada ise ITF bir karar verene kadar yorum yapılmayacağı belirtildi: “ITF kararının ardından WADA kararın nedenlerini inceleyecek ve Spor Tahkim Mahkemesi’ne (CAS) başvurma konusundaki bağımsız hakkını kullanıp kullanmayacağına karar verecektir.”
'İLK DURUŞMA BU AY YAPILACAK'
Diğer taraftan İngiliz Sky Sport televizyonu Şarapova'nın ilk 'doping duruşmasının' 23 Mart'ta Londra'da gerçekleşeceğini aktardı. Habere göre mahkemede Şarapova'nın meldonyum maddesini performansını artırmak için bilinçli olarak aldığı kanıtlanırsa tenisten 4 yıla kadar men edilebilecek.
NIKE VE PORSCHE SPONSORLUĞU DONDURDU, TAG HEUER ANLAŞMAYI YENİLEMİYOR
Öte yandan Nike ve Porsche, Şarapova ile olan sponsorluk ilişkilerini dondurma kararı aldı. İsviçreli lüks saat üreticisi TAG Heuer da Şarapova ile sponsorluk anlaşmasını yenilemeyeceklerini duyurdu. Avon ise yorum yapmaktan kaçındı.
Bu arada gazetecilere demeç veren Rusya Tenis Federasyonu Başkanı Şamil Tarpişçev, Şarapova’nın bu yıl Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenecek Yaz Olimpiyatı’na katılabileceğini düşündüğünü söyledi. “Bu bir saçmalık. Sporcular fizyoterapistleri neyi tavsiye ederse onu kullanır” diyen Tarpişçev, “Şarapova’nın hâlâ Rio’ya gitme şansı olduğunu düşünüyorum. Tabii bu süreçte neler olacağını göreceğiz” ifadesini kullandı.
EN SON RODRIGUEZ VE ARMSTRONG BÖYLE ŞAŞIRTMIŞTI
Şarapova, 2013’te 1 yıl men cezası alan ABD’li beyzbolcu Alex Rodriguez ve 2012’de ömür boyu men edilen ABD’li bisikletçi Lance Armstrong’un ardından doping testi pozitif çıkan en büyük sporcu oldu.