Zaman gazetesine yapılan baskının Türkiye’nin giderek otorikleştiğini ortaya koyduğunu kaydeden gazete, buna karşın Türkiye ile sığınmacı krizinde işbirliğinin AB için çok acil bir ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.
AVRUPALILAR, ERDOĞAN’IN POLİTİKALARI KONUSUNDA DİKKAT OLMALI’
Türkiye ve Rusya arasındaki gerilime de değinilen makalede “Türkiye’nin NATO üyesi olduğu ve ittifakın ortak savunma anlaşmasını uygulamaya koyma ihtimali düşünüldüğünde, gerilimin artma ihtimali çok yüksek. Bu nedenle Avrupalılar, Suriye ve Rusya politikasında Erdoğan’a açık çek yazma konusunda dikkatli olmalı” denildi.
Independent gazetesi ise, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk'ın Türkiye'ye geldiği gün Zaman gazetesine kayyum atandığını belirterek, "AB utanç verici şekilde Türkiye'deki insan haklarına yönelik saldırıları görmezden geliyor” diye yazdı.
Yazıda, "Brüksel, Avrupa'ya insan akışını önlemeye yardımcı olması karşılığında Türkiye'de giderek artan otoriterliği görmezden gelmeye niyetli olduğunu önceden belli etmişti. Ancak Zaman gazetesinin ele geçirilmesinin zamanlaması daha utanç verici olamazdı. Bu son gasp, sadece medyaya değil yargıya, akademiye ve sivil topluma saldırıların sonuncusuydu” ifadesi kullanıldı.
Guardian gazetesinde yer alan haberde de, Gülen hareketi ve AKP'nin bir dönem birlikte hareket ettiği, 2013'te İran, İsrail ve Kürtlerle ilgili farklı politikalar nedeniyle aralarının açıldığı ve bugün hükümetin hareketin mensuplarını tasfiye etmeye çalıştığı belirtildi.
Yazıda Ağustos 2014'ten bu yana 1845 kişiye cumhurbaşkanına hakaret davası açıldığı ve bunun olgun bir siyasi tavır olmadığı kaydedildi.