AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın ev sahipliğindeki AB-Türkiye Zirvesi, Ankara ile Brüksel arasında anlaşmaya varılan taslak metindeki değişiklik önerileri nedeniyle uzadı. Liderlerden gelen açıklamalara ve yabancı basına yansıyan haberlere göre, görüşmelerin uzamasının nedeni Türkiye'nin ek talepleri oldu.
17.45 TÜRKİYE'YE EK 3 MİLYAR EURO
AB-Türkiye zirvesi sonuç taslağında, AB’nin Türkiye'ye 2018 sonuna kadar Suriyeli sığınmacılar için ek 3 milyar euro vereceği açıklandı. Reuters’ın haberine göre, Brüksel’deki zirvenin sonunda açıklanması beklenen taslak metinde, AB’nin sığınmacı akınını durdurması karşılığında Türkiye’ye vereceği 3 milyar euro’luk fonun iki katına çıkarılacağı belirtildi. Ayrıca Yunan adaları üzerinden Avrupa’ya geçen ve aralarında Suriyelilerin de bulunduğu tüm kaçak sığınmacıların Türkiye’ye iade edileceği kaydedildi. Buna karşı AB, Yunan adalarından Türkiye'ye gönderilecek her bir Suriyeli için Türkiye'den bir Suriyeli mülteciyi kabul edecek.
TÜRKİYE'YE VİZE SERBESTİSİ HAZİRAN SONUNDA
Taslağa göre, Türkiye vatandaşları için Avrupa'ya vize serbestisi planlanandan daha erken bir tarihte yani haziran sonunda başlayacak. Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde yeni fasılların açılması için hazırlıkların başlayacağı kaydedilen açıklamaya göre, AB Suriye içinde sığınmacılar için güvenli bölge oluşturulması konusunda da Türkiye ile işbirliği yapacak.
17.26 SOBOTKA: TÜRKİYE'NİN TALEBİ UZUN BİR TARTIŞMA GEREKTİRİYOR
Çek Cumhuriyeti Başbakanı Bohuslav Sobotka, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Türkiye’nin daha fazla para talebinin ‘uzun bir tartışma’ gerektirdiğini söyledi.
Premiér Davutoglu přišel s novými tureckými návrhy. Je evidentní, že si jestě vyžádají obsáhlou diskusi. #EUCO
— Bohuslav Sobotka (@SlavekSobotka) March 7, 2016
16.57 'TÜRKİYE BRÜKSEL'DEN 20 MİLYAR EURO İSTEDİ'
Reuters'a ilgi veren bir kaynak Türkiye'nin AB'den 20 milyar euro'luk yardım istediğini aktardı.
Brüksel'de 29 Kasım'daki AB-Türkiye Zirvesi'nde, 2 milyonu aşkın Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye'ye 3 milyar euro'luk yardım yapılması kararlaştırılmıştı.
16.33 AB LİDERLERİ VE DAVUTOĞLU'NUN KATILDIĞI ÇALIŞMA YEMEĞİ SONA ERDİ
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'ın sözcüsü Preben Aamann, 28 AB lideri ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı çalışma yemeğinin sona erdiğini açıkladı. Liderlerin aile fotoğrafının çekilmesinin ardından görüşmelere devam edeceği belirtiliyor.
Lunch is over. Now family photo. Then EU28 meeting on migration crisis
— Preben Aamann (@PrebenEUspox) March 7, 2016
15.53 BAŞBAKANLIK SÖZCÜSÜ: YENİ ÖNERİLER SUNDUK
Reuters’a bilgi veren Başbakan Davutoğlu’nun sözcüsü, Ankara’nın daha önce yaptığı önerilere bir dizi eklemeler yaptığını kaydetti. Sözcü, “Bu sorun ile baş etmek için yeni bir fikir sunuyoruz. Bu teklif bir dizi unsurdan oluşuyor” dedi.
Sayın Başbakanımız Brüksel'de Türkiye-AB Zirvesinde 28 AB lideri ve AB kurum başkanlarıyla birarada.. pic.twitter.com/My1pzlZmR2
— Volkan Bozkir (@volkan_bozkir) March 7, 2016
Reuters’a konuşan bir yetkili, Başbakan Davutoğlu'nun 28 ülke lideriyle yapılacak çalışma yemeğinde yeni önerilerde bulunacağını ve anlaşmaya varabilmek amacıyla zirvenin akşam saatlerine kadar uzayacağını belirtti.
Yetkili, Ankara'nın şu ana kadar söz verilen 3 milyar euro'luk yardımdan daha fazlasını, AB üyelik görüşmelerinin hızlandırılmasını ve Türk vatandaşları için Avrupa'ya vizesiz seyahatin bu bahara çekilmesini istediğini aktardı. Bunun karşılığında Ankara'nın Türk karasularında durulan mültecilere ek olarak Avrupa'da sığınma hakkı verilmeyen Suriyeli olmayan sığınmacıları da geri almayı teklif ettiğini söyledi.
15.07 AB-TÜRKİYE ZİRVESİ UZADI: DAVUTOĞLU YENİ FİKİRLER SUNACAK
AB yetkilileri Türkiye Zirvesi'nin, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yeni fikirler sunması için uzatıldığını açıkladı. Yetkili, “Türkiye, mutabık kalınan plandan daha fazla şey yapmayı öneriyor ve daha fazla şey talep ediyor”dedi.
15.00 MOGHERINI’DEN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ELEŞTİRİSİ
AB Dış İlişkileri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de Zaman gazetesine kayyum atanmasını değerlendirdi. Mogherini, “Türkiye, demokrasi dendiğinde ifade özgürlüğü başta olmak üzere yüksek temel hak ve özgürlükler standardına saygı duymalı” diye konuştu.
.@FedericaMog speaks to press arriving at the meeting of the EU heads of state/gov with #Turkeyhttps://t.co/SQ1gzYGQ1a
— EU External Action (@eu_eeas) March 7, 2016
14.45 CAMERON: İNGİLTERE ORTAK İLTİCA PROGRAMINA KATILMAYACAK
İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkesinin olası bir ‘AB Ortak İltica Sistemi’ne katılmayacağını açıkladı. İngiltere’de temmuz ayında yapılması planlanan referandumda, Birlik’ten çıkılması yönünde bir karar çıkması halinde ortak iltica sisteminin ülkesini olumsuz etkileyeceğini belirtti.
İngiltere’den zirve öncesi gelen açıklamada ise Cameron’ın Türkiye'ye destek çağrısında bulunacağını kaydetmişti. Açıklamada, Cameron, sığınmacı kriziyle mücadele çerçevesinde uluslararası topluma üç önceliğe odaklanılması gerektiğini söyleyeceği belirtilmişti.
Prime Minister David Cameron @Number10gov in Brussels for #EUCO Summit on #migrationcrisis: https://t.co/fzIkJiSm5H pic.twitter.com/lpPc0eU6aa
— UKREP (@ukineu) March 7, 2016
14.14 ÇİPRAS VE DAVUTOĞLU GÖRÜŞTÜ
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile bir araya geldi. AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katıldığı, basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık yarım saat sürdü.
Prime Minister @Ahmet_Davutoglu met with his Greek counterpart Alexis Tsipras @tsipras_eu in Brussels. pic.twitter.com/2CmByy1roi
— Volkan Bozkir (@volkan_bozkir) March 7, 2016
13.40 ALMANYA: MERKEL VE DAVUTOĞLU BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KONUŞTU
Alman hükümet sözcüsü Christiane Wirtz, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun dün gerçekleştirdikleri görüşmede basın özgürlüğünü konuştuğunu belirtti. Bugün bir basın toplantısına katılan Wirtz, "Basın özgürlüğünün Alman hükümeti için çok büyük önemi var" dedi.
13.35 AB'DEN TÜRKİYE'YE ÜÇ 'ÖDÜL'
Sputnik'e konuşan diplomatik bir kaynak bugünkü zirvede Türkiye'ye üç 'ödül' verileceğini belirtti. Buna göre,
* Türk turistler kısa süreli seyahatleri için vizeden muaf tutulacak,
* Sığınmacıların yeniden yerleştirilmesi için verilecek 3 milyar euro'luk yardım ulaştırılacak,
* AB'ye üyelik müzakereleri yoğunlaştırılacak.
13.31 ÇİPRAS: ZİRVEDE SAĞLAM BİR İLERLEME KAYDEDİLMESİNİ UMUYORUM
Zirvenin gerçekleştirileceği AB Konseyi binasına girişte gazetecilere açıklamalarda bulunan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, “Bu zirvede Türkiye ile sağlam bir ilerleme kaydetmeyi umuyorum. Aynı zamanda bu, (sığınmacıların) yeniden yerleştirme sürecinin hızlandırılması ve güvenilir bir süreç için de gerekli” değerlendirmesinde bulundu.
Founding principles of EU: #solidarity and shared responsibility. My statements upon arrival #EUTurkey Summit #EUCO https://t.co/B6WNlAlG1a
— Alexis Tsipras (@tsipras_eu) March 7, 2016
13.17 HOLLANDE: BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KONUSUNDA TETİKTEYİM
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türkiye ile sığınmacı konusunda işbirliğini sürdüreceklerini, ancak basın özgürlüğü konusunda tetikte olmaya devam edeceklerini söyledi.
Hollande, “Türkiye ile işbirliği yapmamız, basın özgürlüğü konusunda son derece tetikte olmadığımız anlamına gelmez. Ben öyleyim” dedi.
13.11 KURZ: AB İNSAN KAÇAKÇISI GİBİ DAVRANAMAZ
Observer’a konuşan Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, “AB insan kaçakçısı gibi davranamaz” dedi. Makedonya’nın sınırlarını sığınmacılara kapatması nedeniyle 30 bini aşkın göçmenin Yunanistan’da sıkışmasını ise ‘absürt’ olarak niteleyen Kurz, krizin tırmandığı dönemde sınırların açılmasının bir hata olduğunu söyledi.
Uluslararası ajanslarda yer alan ve sığınmacıların Yunanistan'dan Almanya'ya ulaşmak için kullandığı Balkan güzergahının kapatılacağı iddialarına Almanya'dan yalanlama geldi. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sözcüsü bu haberlerin 'spekülasyon' olduğunu söyledi.
12.54 MERKEL: ÖNÜMÜZDE ZOR MÜZAKERELER VAR
Almanya Başbakanı Angela Merkel, zirve öncesinde yaptığı açıklamada, “AB-Türkiye Zirvesi’nde ilerleme kaydedilmesini umuyorum ama önümüzde zorlu müzakereler var” dedi.
Merkel sözlerini şöyle sürdürdü: “Yasadışı mültecilerin sayısını düşürmek istiyoruz ve sadece birkaç ülke için değil tüm ülkeler için. Buna Yunanistan da dahil. Bu nedenle Schengen için ön koşul olan dış sınırların güvenliğini de sağlayacak sürdürülebilir bir çözüme ihtiyacımız var. Deniz sınırı için bu sadece Türkiye ile mümkün olabilir. Son olarak yasadışı göçle de mücadele etmek istiyoruz ve bu da sadece Türkiye ile birlikte mümkün.”
12.46 TASLAK METİN BASINA SIZDI: BALKAN ROTASI KAPATILIYOR
Zirvede kabul edilmesi beklenen taslak metnin bir bölümü basına sızdı. Buna göre, on birlerce sığınmacının Yunanistan’dan Almanya ve Avusturya’ya ulaşmak için kullandığı ‘Balkan Rotası’nın kapatıldığı resmen duyurulacak.
Taslak metinde ayrıca, Türkiye’den yasadışı yollarla Yunanistan’a geçen ve uluslararası yardıma ihtiyaç duymayan sığınmacıların geri kabul edilmesi için Ankara'nın teşvik edilmesine yer verildi.
Closure of Balkans route, sealing Aegean Sea & 'collective EU responsibility' for Greece — draft #EUCO conclusions pic.twitter.com/jUjLLSA58r
— Bruno Waterfield (@BrunoBrussels) March 7, 2016
Kritik zirve öncesindende Başbakan Ahmet Davutoğlu ile ikili bir görüşme gerçekleştiren Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, “Türkiye ile ilişkiler önemli ama zor” dedi. Schulz, “Belli ki, sığınmacı krizini Türkiye’nin AB üyeliği süreciyle ilişkilendirme çabası var. Ama üyelik müzakereleriyle mülteci krizini birbirinden ayırmamız gerektiği Avrupa Parlamentosu için oldukça açık” diye konuştu.
'Kendisiyle hemfikir olmadığını' vurguladığı Davutoğlu ile verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydeden Schulz, “Avrupa Parlamentosu ve AB için medya özgürlüğünün Avrupalı kimliğinin kilit bir özellik olduğu konusunda ısrar ettim. Başbakanın açıklamalarını da not ettim” dedi. Schulz, “Medya özgürlüğü Avrupalı kimliği için tartışılmaz bir unsur. Türkiye'ye siyasi sansasyonun ötesine geçen bir ihtiyacımız var” diye de ekledi.
I look forward to the discussion with #Turkey Prime Minister @Ahmet_Davutoglu on EU-Turkey relations pic.twitter.com/2fj4AzaHBw
— EP President (@EP_President) March 7, 2016
Schuz, haftasonunda yaptığı açıklamada Zaman gazetesine kayyum atanması ve olayı protesto edenlere yönelik polis müdahelesini eleştirmiş ve konuyu bugün Davutoğlu ile yapacağı görüşmede dile getireceğini açıklamıştı.
Zirve öncesinde konuşan AB dönem başkanı ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte, “Verilen sözlerden bahsediyorsunuz, ben ise ortak bir yaklaşıma varılmasıyla ilgili olduğunu düşünüyorum. Bu türden adımların bugün atılacağına dair kısmen iyimserim” diye konuştu.
Türkiye’den yasadışı yollarla Avrupa’ya ulaşan sığınmacıların sayısının ‘sıfır’a indirilmesi konusundaki ısrarını bir kez daha dile getiren Rutte, “Hollanda, AB’nin sıfıra yaklaşması halinde Türkiye’yi rahatlatmaya hazır olacağını her zaman söyledi. Bu da Türkiye’den insanları almak anlamına geliyor, onların sayısı şu anda yasadışı olarak gelenlerden çok daha az olacaktır” dedi.