Ankara’ya göre, Türkiye’nin Doğu sınırlarında bir ‘terör kuşağı’ kurulmak isteniyor ve bölgedeki uygulamaları da ülkenin ulusal güvenliğini korumak için. Peki Türk sınırlarında ‘terör kuşağı’ kurmak isteyen kim? Böyle bir gelişme Türkiye için ne kadar tehlikeli olacak? Türkiye’nin iç siyasi durumu bundan nasıl etkilenecek?
Konuyla ilgili Sputnik Haber Ajansı ve Radyosu’na konuşan Bilkent Üniversitesi’nden askeri uzman Güneydoğu gazisi Koray Gürbüz şunları söyledi:
IŞİD istediği gibi insanları öldürecek, bölgede yeni bir harita çizecek ve arkasından işte PYD, PKK, onların boşalttıkları yerleri dolduracak ve kendilerine bağlı bir ülke, bir Kürdistan oluşturdukları zaman Amerika’nın isteği yerine gelmiş olacak. Ame ben, ABD’nin bu isteğine Türkiye’nin destek vermeyeceğine inanıyorum. Türkiye’nin bölgede barışın tekrar sağlanması için elinden gelenini yapacağına da inanıyorum.
Bu ihtimalin olabilmesi için, yani PKK militanlarının Türkiye’den çıkıp Türkiye’deki silahlı mücadeleyi sona erdirebilmeleri için, Devlet ve Hükümet yetkilileriyle PKK yöneticilerinin ve özellikle de Abdullah Öcalan’ın diyalog içinde olması ve müzakere etmesi gerekiyor. Zaten sorun da buradan kaynaklanıyor. Müzakere yapılmadan Hükümetimiz bu işlerin olmasını istiyor. Kürt tarafı ise bunun ancak müzakere ile olabileceğini söylüyor, bir karşılıklı anlaşma ile olabileceğini söylüyor.
Bence eğer Henry Barkey bunu gündeme getirmişse Amerika Birleşik Devletleri gibi Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi ülkelerinin Kürt sorununun çözümünde daha fazla inisiyatif almaları gerekiyor, tarafları müzakere masasına oturma konusunda bence inisiyatif almaları ve taraflar üzerinde baskı kurmaları gerekiyor. Müzakere başlarsa bir çözüm olabilir. Türkiye’deki PKK tarafından yürütülen silahlı mücadele dönemi sona erdirilir ve Türkiye’de siyaset yoluyla, demokratik yolla Kürt sorununun çözümü sağlanabilir. Ayrıca Türkiye de bu şekilde Suriye Rojavası’nın pozisyonunu, yani statüsünü zımnen dahi olsa tanımış olur. Bu bir çözüm olabilir, ama işte bütün bu çözümlerin olabilmesi için diyalog ve müzakere şarttır. Bence büyük devletlerin Türkiye’yi PKK ile yeniden diyaloğa ve müzakereye geçmek konusunda ikna etmesi gerektiğini düşünüyorum.