Bozdağ, TBMM Genel Kurulunda görüşülen bakanlığının 2016 yılı bütçesi üzerinde hükümet adına yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı'nın da herkes gibi görüşlerini açıklama, eleştirilerini yapma hak ve yetkisine sahip bulunduğunu vurguladı. Bozdağ, "Mahkemeler, mahkeme kararları eleştirilemez diye bir şey olmaz. Mahkemeleri ve kararları kutsamayın, onlar eleştirilebilir kararlardır. Sayın Cumhurbaşkanı da eleştiri hakkını kullanmıştır, bu da demokratik bir haktır" dedi.
‘NEYE GÖRE KARAR VERDİN?'
Bekir Bozdağ, bireysel başvuru için kanun yollarının tüketilmiş olması gerektiğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Anayasa Mahkemesi, kendisini ilk derece mahkemesi yerine koyup dosyada ilk derece mahkemesinin yapması gereken vazifeyi yapamaz. kendisini temyiz mahkemesinin yerine koyup Yargıtay'ın yapması gereken görevi yapamaz. Eğer bunu yaparsa, kendisini ilk derece mahkemesi ya da yüksek temyiz mahkemesi gibi bir konuma getirmiş olur. Mahkemenin son verdiği ihlal kararına baktığımızda, kanun yolu tüketilmeden, hatta iddianame okunmadan ve yargılama da başlamadan bireysel başvuruyu incelemiş ve ihlal kararı vermiştir. Mahkeme kararında, 'Anayasanın 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine…' Neye göre karar verdin? Daha mahkeme bu konuda iddianamesini okumamış, savunmayı almamış, delilleri değerlendirmemiş, bir karar vermemiş. Belki beraat edecek, nereden biliyorsun? Bilmiyorsun, belki mahkumiyet verecek, belki basın özgürlüğü kapsamında değerlendirecek. Belki iddianamede olduğu gibi casusluk kapsamında değerlendirecek. İlk derece mahkemesi bunlara dair bir inceleme yapmadan, Anayasa Mahkemesi'nin 'ifade ve basın özgürlüğü ihlali var' demesi, esas incelemesi yapmasıdır, ilk derece mahkemesinin yerine kendisini koymasıdır.
‘AYM KURALLARI GÖZ ARDI ETTİ'
Bu mahkeme yargılamayı bitirdikten sonra, mahkumiyet kararı çıkarsa, muhtemel ki dosya yeniden Anayasa Mahkemesi'nin önüne gelecek mi? Gelecek. Peki Anayasa Mahkemesi önüne gelmesi muhtemel bir konuda daha işin başında ihsası reyde bulunmuştur. Anayasa Mahkemesi, yasada ve anayasada yer alan kuralları göz ardı etmiştir."
‘CUMHURBAŞKANINA HAKARETLER YÜZ KIZARTICI'
Cumhurbaşkanına yönelik hakaretlerin yüz kızartıcı olduğunu ifade eden Bozdağ, "Ben okuyamıyorum bile, yüzüm kızarıyor, sinkaflı cümleler, kelimeler; bir düşünce açıklaması değil, tamamen küfür ve hakaret, büyük bir kısmı da sinkaflı. Ben isteyen milletvekillerimize verebilirim. Yüzü kızarmadan arkadaşlarımızın okuyabileceğini zannetmiyorum. Küfretme özgürlüğü kimsenin olmamalıdır" diye konuştu.
‘AİHM'İN TÜRKİYE ALEYHİNE VERDİĞİ KARARLAR AZALDI'
Bozdağ, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde Türkiye aleyhinde 2012'de 117 ihlal kararı verilmişken, 2015 yılında bu sayının 79 olduğunu belirtti
‘HAKİM VE SAVCI SAYISI YÜZDE 57 ARTTI'
Bozdağ, hakim ve savcı sayılarının son 13 yılda yüzde 57 arttığını söyledi.
Adli ve idari yargı teşkilatında 14 bin 712 hakim ve savcının görev yaptığını dile getiren Bozdağ, bu sayının daha da artırılması gerektiğini vurguladı.
Bozdağ, 2002 yılında 3 bin 581 olan adli yargı mahkeme sayısının 2016'da 6 bin 131'e çıktığını, 146 olan idari yargı mahkeme sayısının ise 206'ya yükseltildiğini kaydetti.