‘Genesis' adını alan aygıt, şarap üretimine bilimsel yaklaşımı yansıtan eşsiz bir robot. Yeni robotun yaratıcısı, merkezin kurucusu ve yılın en iyi şarap üreticisi kategorisinde 2015 Şarap Oskarı ödülünün sahibi Donato Lanati.
18 KİŞİLİK EKİP ÇALIŞIYOR
Enosis Meraviglia Şarapçılık Merkezi, İtalya'nın Piemonte bölgesinde 2 bin 500 metrekarelik alanda yer alan üzüm bağları ile laboratuvarlara sahip. Merkezde, 37 çeşit has İtalyan şarap üzümü yetiştiriliyor ve aralarında biyologlar, çevreciler, tarım uzmanları, kimyagerler ve gıda mühendisleri dahil 18 kişilik ekip çalışıyor.
Merkezdeki tüm üretim süreci neredeyse tamamen otomatik. Merkezin temel amaçlarından biri, şarap üretim sürecini bilimsel olarak incelemek ve üzüm hakkında bilgi toplamak.
Şarap üretiminin başlangıç aşamasından, üzerinde birçok sensorun, antenin ve bir tane lombozun bulunduğu bir robot sorumlu. Robot üzümü tarttıktan sonra eziyor ve elde edilen şarabın miktarını ölçüyor. Bilim adamları, robottan alınan bilgi temelinde hem üzümün kendisi hakkında hem de yetiştiği toprak konusunda birçok şeyin öğrenilebileceğini anlattı.
24 SAAT BİLGİ TOPLUYOR
Robotun hazırladığı şarap ‘hayal gördüren laboratuvarda' mayalanıyor. Laboratuvarın böyle adlandırılmasının nedeni, içinde asılı renkli ışıklar. İçinde bulunan özel bir donanım 24 saat boyunca şarabın biyokimyasal içeriğine ilişkin bilgi topluyor. Ardından şarap özel mahzene yerleştiriliyor, karanlık ve serinlikte ekşitiliyor.