Türkiye'nin Suriye sınırında yaptığı askeri hazırlıkları 'kaygı verici' bulduklarını belirten Ryabkov, "Türkler, sınır ötesi saldırılar ve güvenli bölge oluşturma fikrini bırakmadı. Bu, Ankara'nın yapabilecekleri bakımından çok tehlikeli bir durum" dedi.
'SURİYE ATEŞKESİ İÇİN MAYIN OLABİLİR'
Ryabkov, "Eğer ateşkesi güçlendirme süreci böyle devam ederse, bu (Ankara'nın eylemleri), Suriye ateşkesinin hayata geçirilmesi önünde bir 'mayın' olabilir" diye devam etti.
'ANONİM AÇIKLAMALAR DOĞRULANMADI'
"Rusya ateşkes anlaşmasına istikrarlı bir biçimde uyuyor. Başka türlüsü de olamaz. Zira bu anlaşmanın sağlanmasında doğrudan katkımız var" diyen Ryabkov, ateşkesin Rusya tarafından ihlal edildiğine dair yapılan 'anonim' açıklamaların doğrulanmadığını da vurguladı.
ASIL SORU ŞU: ESAD KARŞITLARI HAZIR MI?
Öte yandan Ryabkov, Cenevre'deki Suriye görüşmelerine bir an önce yeniden başlanmasını umduklarını söyledi ve "Biz buna hazırız. Asıl soru, (Suriye Devlet Başkanı) Esad karşıtı koalisyonun buna hazır olup olmadığı" ifadelerini kullandı.
Kürtlerin Cenevre görüşmelerine katılmaması halinde bu görüşmelerin 'yetersiz kalacağını' da vurgulayan Ryabkov, bu konuda ülkelerin pozisyonlarını değiştirmesini umduklarını belirtti.
Bunların yanı sıra Suriye'de 'Kosova senaryosu' yaşanması fikrini dışladıklarını da belirten Ryabkov, bu ülkenin siyasal yönetim modelinin Cenevre görüşmelerinde oluşturulması gerektiğini söyledi.
'CENEVRE'DE, FEDERAL SURİYE MODELİ OLUŞTURULURSA BUNA KİM KARŞI ÇIKABİLİR?
Ryabkov, Suriye'nin federal bir devlete dönüşmesinin mümkün olup olmadığına dair bir soruya şu yanıtı verdi: "Eğer (Cenevre) görüşmelerinin katılımcıları bu sistemin en uygunu olduğu ve bunun, Suriye'nin toprak bütünlüğü korunmuş, laik, bağımsız ve egemen bir devlet olarak kalmasını sağlayacağı fikrine varırlarsa, o zaman kim buna karşı çıkabilir? Başka bir sistem seçilirse, bu sistemin Suriye'den binlerce kilometre uzaktaki bir yerden dikte edilmediğini ve görüşmelerde üzerinde anlaşmaya varıldığını görürsek, o zaman bu, bizim için bir mesele de olmaz."
Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov, ABD'nin Suriye'nin bölünmesini de içeren bir 'B Planı'na sahip olduğuna dair soruya yanıt olarak da, "Suriye'de herhangi bir 'B Planı'nı reddediyoruz. Böyle açıklamalar yapanların, anlaşmaya (ateşkes anlaşmasına) zarar vermek gibi siyasi bir amacı var. Buna, hileli oynamak denir" değerlendirmesini yaptı.
'ESAD'IN YERİNİN NERESİ OLDUĞUNA YALNIZCA SURİYELİLER KARAR VEREBİLİR'
Ryabkov ayrıca şu vurguyu yaptı: "Washington'dan sürekli olarak Suriye Devlet Başkanı Esad'ın Suriye'nin geleceğinde yeri olamayacağına dair sinyaller geliyor. Buna inanmıyoruz. Biz, bu yerde kimin olacağına Suriyelilerin kendilerinin belirlemesi gerektiğine inanıyoruz."