Müzik sektöründe çok genç yaşta tanınan İsmail Cem ve Ali Tosun kardeşler, ABD'de San Francisco radyolarındaki çalışmalarının yanı sıra remix, film ve video oyun müzikleri dallarında bir dizi çalışma gerçekleştirdi. ABD'de müzik hayatlarını aranjör ve prodüktör olarak sürdüren ikili, müzikte sıklıkla yenilik arayışının altını çizen alternatif bir tarza yöneldi. San Francisco State Üniversitesi'nde psikoloji ve sinema öğrenimi de gören ikilinin Türk müzik piyasasına girişi ise 1995 yılında yayınlanan ‘Duymak İstiyorum' albümü oldu.
Albüme adını veren parçanın yanı sıra ‘Şimdi Hayallerdesin' şarkısıyla da o dönem listeleri zorlayan Cemali, 1990'lı yılların ikinci yarısında sırasıyla ‘Whirl', ‘Youh Youh' isimli albümlerini piyasaya sürdü. 2001 yılında yayınlanan ‘Hayat' ise grubun Türkiye'de bilinen son albümü oldu ancak bu çalışma sonrası Cemali, Türkiye'de müzik piyasasına uzun süreli mola verdi.
RS FM'de yayınlanan "Günaydın Türkiye" programının bugünkü konuğu Cemali grubunun Ali'si Ali Tosun'du. Programda "Türkiye'deki müzik kariyerinize ara mı verdiniz?" sorusuna yanıt veren Tosun, özellikle "Hayat" isimli albümün ardından yapım şirketi "Universal Türkiye" ayağının kapatılmasının kendilerini olumsuz etkilediğini anlattı.
Albümün iyi müzisyen ve prodüktörlere rağmen bu gelişmeden dolayı sonuçsuz kaldığını söyleyen Ali Tosun, Türk müzik piyasasında ciddi bir tanıtım ve yapım sorunu yaşandığının da altını çizdi.
'DÜNYA MÜZİĞİNE AÇILAN İLK MODERN TÜRK MÜZİĞİ SANATÇILARI'
Türkiye kariyerlerine verdikleri arayla beraber ABD'de kendi yapım şirketlerini geliştirdiklerini söyleyen Ali, ABD'de "dünya müziğine açılan ilk modern Türk müziği sanatçıları" olarak yorumlanışlarını ise şöyle anlattı:
"Sanıyorum, eskiyle yeniyi birleştirmeyi seven insanlarız, eski dünyayla yeni dünya arasındaki o ince bağlantıyı kurmayı seviyoruz, bu biraz da hayat tarzımız… ABD'de bazı dergilerde bu şekilde yazılmıştı. Çünkü Avrupa ve ABD'de dünya müziği etiketi altında çalışan birçok müzisyenle iç içeyiz. San Francisco Müzik Festivali'ni ilk başlatan müzisyenlerden de biriyiz. 14.yılına giren festivale dünyanın her yerinden değişik tematik sanatçıları getiriyoruz."
ABD'de modern elektronik rock müzik yaptıklarını söyleyen ünlü müzisyen, buradan yola çıkarak doğu ve batı ezgilerini birleştirmenin de heyecan verici bir şey olduğunu söyledi.
Yeni bir albüm hazırlığında olduklarını ilk kez RS FM'de açıklayan Ali Tosun, albümün bütün parçalarının ise tamamen Türkçe olacağını dile getirdi.
'DÜŞÜNCE TARZIMIZ POST-MODERN, AMA RUHUMUZDA TARİH DE VAR'
Grubun 1997 yılındaki albümü ‘Youh Youh' ise müzik çevreleri tarafından "protest" bir çalışma olarak yorumlandı. Türkiye'nin istikrarsız koalisyon dönemlerinden geçtiği, özellikle iktidarda Refah Partisi ile Doğru Yol Hükümeti'nin (REFAHYOL) yer aldığı süreçte albüm birkaç gün müzik kanallarında yayınlandıktan sonra sansüre uğradı.
'YUH YUH' NASIL SANSÜRE UĞRADI?
Halk ozanı Aşık Mahzuni Şerif'in ‘Yuh Yuh' şiirine getirdikleri yorumun sansürlendiğini belirten Ali Tosun, gelişmenin 1990'lı yıllarda varolan siyasi iklimden beslendiğine işaret etti. Müzik piyasasına ilk çıktığında radyo ve televizyonlarda yayınlanan ‘Yuh Yuh' isimli parçaya sadece 10 gün içinde yasak geldiğini söyleyen Ali şöyle konuştu:
"Mahzuni Şerif'in senelerce söylediği sözleri, zamanında Selda Bağcan'ın yorumladığı parçayı daha endüstriyel ve daha alternatif yorumla çıkardık. Fakat anlayana… 90'lı yıllarda müzik kanallarının bir bölümü problemli çalışıyordu, tarzlarında da açıkçası midemizi bulandıran garip yaklaşımları vardı."
'MEDYA ŞEKER SATMAYA ÇALIŞIYOR'
Müzisyen Ali Tosun, Türk müziğinin kendileri için bir tutku olduğunun da altını çizerek, dünyanın en güzel müziklerinin bazı dönemlerde Türkiye'de geliştirildiğini söyledi.
Ali, Âşık müziğinden klasik yapıtlara, alternatiften Türk Sanat Musikisi'ne kadar çok sayıda iyi örneğin sunulduğunu belirtirken, müzikteki çıkmazlara da işaret etti:
"Türkiye'de bu cevher asla tükenmez. Ancak sorun yapımcılarda… Müzik piyasasında birçok sanatçı, indie rock ve electronic rock grupları ortaya çıkabiliyor ama onların da tanıtımı yok. Yapımcılar bu dili anlamıyor. Albümleri hangi yolla nasıl tanıtacaklarını hiçbir zaman bilemiyor. Problem de zaten bu altyapısızlıktan kaynaklı, yani "beyaz eşya" sektöründe çalışan müzik yapımcılarından… Medya da bu tarz gruplara ağırlık vermediği için popa dönülüyor, şeker satmaya çalışılıyor."