BMGK'dan yapılan açıklamada, isim vermeden Suriye’deki tüm taraflar ateşkese uygun davranmaya davet edildi. Herkesi, Rusya ve ABD’nin anlaştığı ateşkesin tüm şartlarını yerine getirmeye çağıran BMGK, aynı zamanda Suriye yönetimi ve muhaliflere, BM liderliğindeki barış görüşmelerine devam etmeleri çağrısında bulundu.
UN SC unanimously adopted resolution 2268 on cessation of hostilities, humanit access, political process in Syria pic.twitter.com/sb7VpYO4Jb
— Russian Mission UN (@RussiaUN) February 26, 2016
Karar metninde, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan, bu kararın uygulamasına ilişkin 15 gün içinde Konsey'e rapor sunması istendi.
SURİYE: İHLAL OLURSA KARŞILIK VERİRİZ
Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, BMGK’da yaptığı konuşmada, Suriye ordusunun, yürürlükte olan ateşkesi bozmaya yönelik herhangi bir davranışa karşılık verme hakkını saklı tuttuğunu hatırlattı.
Suriye’de faaliyet gösteren teröristlere yönelik yardımların kesilmesinin önemini bir kez daha hatırlatan Caferi, “Güçlerimiz, BMGK’nın ateşkes kararını ihlal edenlere karşılık verme hakkına sahiptir” dedi.
ATEŞKESİN ARDINDAN ŞAM VE DERA'DA SÜKUNET HÂKİM
BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura da, bu akşam yaptığı açıklamada, Suriye görüşmelerinin 7 Şubat'ta yeniden başlamasını umduğunu duyurdu. De Mistura, ateşkes sonrasında kendisine ulaşan raporlara göre, başkent Şam ve güneybatı kenti Dera'daki durumun 'sakin' olduğunu söyledi.
#Syria — #Damascus this evening, no clashes heard in Damascus nor its surroundings pic.twitter.com/8DckUBpJVj
— Syria (@Syria_Rising) February 26, 2016
Şam’da bulunan AP muhabirleri de, ateşkesin ilan edilmesinden 3 dakika önce başlayan sessizliğin devam ettiğini (01.00) bildirdi.
Rusya ve ABD’nin Suriye’deki ateşkesle ilgili vardığı anlaşma, IŞİD, El Nusra ve BMGK tarafından ‘terörist’ kabul edilen grupları kapsamıyor. İlk olarak 22 Şubat’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Barack Obama tarafından duyurulan ateşkes anlaşması, dün akşam da BMGK’da oybirliğiyle kabul edildi.