Şirkete yakın kişilere ve güvenlik uzmanlarına dayandırılan haberde, Apple'ın iPhone’nun güvenlik özelliklerini istediği şekilde geliştirmeyi başarması halinde bu konuda halihazırda ciddi sorunlar yaşayan emniyet güçlerinin işinin daha da zorlaşacağı öne sürüldü. Haberde, ismi verilmeyen güvenlik uzmanlarının, Apple'ın amacına kesinlikle ulaşacağı ve bunun gelecek soruşturmalarda izlenecek yolu değiştireceği yönündeki öngörülerine yer verildi.
Bunun yanı sıra, Apple'ın üst düzey bir yöneticisinin iPhone’ların güvenliğinin artırılacağını teyit ettiğini kaydedilen haberde, bağımsız bazı uzmanların da şirketin mühendisleriyle diyaloglarında bu amaca yönelik çalışmaları görüştüklerini ileri sürüldü.
Haberde, ayrıca kişisel gizlilik ile güvenlik arasında giderek büyüyen tartışmaların ancak Kongre'nin teknoloji şirketlerine yönelik yeni bir yasa düzenlemesiyle çözüleceğini savunulurken, Brookings Enstitüsü'nden Benjamin Wittes'in ‘Taraflar arasındaki savaş, Kongre, bu gibi durumlarda kimin hangi sorumluluklara sahip olduğunu açıklık getirene kadar devam edecek’ görüşüne yer verildi.
ABD'de operatörlük hizmeti veren şirketler, yasalar gereğince sahip oldukları bilgileri emniyet kuvvetleriyle paylaşmak zorunda olmasına karşın söz konusu kanun Apple ve Google gibi teknoloji devlerini kapsamıyor.
ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki San Bernardino kentinde engellilere hizmet veren bir merkeze geçen yılın aralık ayında düzenlenen saldırıda 14 kişi hayatını kaybetmiş ve 28 kişi yaralanmıştı. Eylemi terör saldırısı olarak nitelendiren FBI, saldırganlardan Seyid Rıdvan Faruk’un kullandığı iPhone’un şifresinin kırılması için Apple’dan teknik yardım talep etmişti.
FBI, Apple'ın talebini geri çevirmesi üzerine Los Angeles şehrindeki federal mahkemeye başvurmuş ve mahkemenin yargıcı Sheri Pym, Apple'ın FBI'nın soruşturmasına teknik yardım sağlaması gerektiğine hükmetmişti.
Apple'ın Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Tim Cook ise mahkeme kararının ardından yaptığı açıklamada, şirketin, FBI'nın taleplerini yerine getirmesinin dünyadaki bütün iPhoneların güvenliğini tehlikeye atacağını dile getirerek, mahkeme kararına uymayacaklarını duyurmuştu.
ABD Adalet Bakanlığı ise bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, Apple’ın söz konusu iPhone’nun şifresinin kırılması için gerekli yazılımı yazmaya yasal olarak zorlanması için davayı gören mahkemeye başvurmuştu.