Habertürk gazetesinden Neşet Dişkaya'nın haberine göre, Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2014 yılı ekim ayında Suriye doğumlu YPG'li İsmail Sadık'a, ‘PKK/KCK ile bağlantılı silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan verdiği 7 yıl 6 ay hapis cezasını Yargıtay onadı.
Suriye'de faaliyet gösteren PYD, YPG, YPJ gibi örgütlerin PKK'nın Suriye'de faaliyet gösteren türdeşleri olduklarını belirten yerel mahkemenin kararının Yargıtay tarafından onanmasıyla birlikte YPG'nin ilk defa resmi olarak ‘terör örgütü' görüldüğü bildirildi. Sadık'ın avukatı ise 'adil yargılama ilkesinin ihlal edildiği' iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
Suriye'de Kürtlerin yaşadığı Rojava bölgesinde çatışmalarda yaralanan Suriye'nin Derik kenti nüfusuna kayıtlı İsmail Sadık, 8 Kasım 2013'te düzenlenen operasyonda Ö.Y., M.Ö. ve Z.A. ile birlikte yakalanarak tutuklandı.
2014 yılının ekim ayında görülen duruşmada Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi, YPG'li İsmail Sadık'a, 'PKK/KCK ile bağlantılı silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi.
Aynı duruşmada Ö.Y., M.Ö. tutuksuz yargılamak üzere serbest bırakılırken, Z.A. ise 'PKK terör örgütü üyesi olmak' suçundan 5 yıl hapis cezası aldı.
YPG 'TERÖR ÖRGÜTÜ' OLARAK TANIMLANDI
Mahkemenin kararı ile YPG ilk kez ‘silahlı terör örgütü' olarak tanımlanırken, verilen ceza da YPG'ye üyelikten verilmiş ilk ceza oldu. Mahkemenin gerekçeli kararında YPG'nin, PKK/KCK ile bağlantılı olduğu belirtilerek şöyle denildi:
YARGITAY ONADI
Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği karardan sonra İsmail Sadık'ın avukatı Ali Kahraman ile Z.A.'nın avukatı Osman Bilen kararı temyiz etmek için Yargıtay'a başvurdu. Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin yerel mahkemenin verdiği kararı geçtiğimiz yıl haziran ayında onadığı ortaya çıktı.
Yargıtay'ın verdiği kararda İsmail Sadık ile YPG hakkında hiç açıklama yapılmadığını belirten avukat Ali Kahraman, "YPG'den yargılanan ve ilk ceza alan kişi benim müvekkilim oldu. Müvekilimin Türkiye topraklarına yönelik bugüne kadar hiçbir eylemi olmamıştır.
Buna karşın mahkeme, 8 gün YPG'de kalan ve ifadesinde ailesini korumak için örgütte yer aldığını söylemesine rağmen ceza verdi. Biz cezayı temyiz için Yargıtay'a başvurduk. Ancak temyiz gerekçelerimiz değerlendirilmeden karar onandı. Adil yargılama ilkesi ihlal edildiğinden Anayasa Mahkemesi'ne başvurduk" dedi.