Bolivya'da 18 Aralık 2005'te yapılan seçimi kazanarak 3. kez devlet başkanlığı koltuğuna oturan Evo Morales'in, 4. kez bu göreve gelip gelmeyeceğinin belirlendiği ve pazar günü düzenlenen referandumun resmi sonuçları sonunda açıklandı. Bolivya'nın resmi kaynaklarına göre, ‘hayır’ oyu kullananlarının oranı yüzde 53.91, ‘evet’ diyenlerin oranı ise yüzde 48.7 oldu. Diğer taraftan halk, Devlet Başkanı yardımcısı Alvaro Garcia'nın başkan adaylığına da hayır demiş oldu.
Resultado oficial: El No gana con el 51,31% de los votos https://t.co/XYLnVkzdH0 pic.twitter.com/bXkTwOfgBh
— La Razon Digital (@LaRazon_Bolivia) 24 Şubat 2016
MORALES KİMDİR?
Seçim kampanyalarında ülkede yıllarca ayrımcılığa uğrayan kırsal kesimdeki yerlilerin yararına çalışacağı sözünü veren, sosyal adaletsizlik ve eşitsizliklerin üzerine giden radikal programla yönetime gelen Morales, birkaç yıl içinde birçok Bolivya vatandaşına sosyal kazanımlar sağlamıştı.
Güney Amerika'nın idaresi en zor ülkelerinden biri kabul edilen Bolivya'da ekonomik ve siyasi istikrarı sağlayan Morales, 25 Ocak 2009'daki seçimde de ikinci kez seçilmişti.
Yerlilerin arasından çıkan ilk lider olan Morales, Ekim 2014’te yapılan devlet başkanlığında oyların yüzde 60'ını alarak 3. kez arka arkaya seçilen ilk devlet başkanı olmuştu.
Aymara yerlisi olan 55 yaşındaki Morales, Bolivya Cumhuriyeti'ni kuran ve 1829-1839 yıllarında ülkenin ilk devlet başkanı olan Marshal Andres de Santa Cruz'un ardından ülkede en uzun süre iktidarda kalan lider oldu.
Morales'in eski Venezüella lideri Hugo Chavez ve Küba liderleri Fidel ve Raul Castro'nun da aralarında bulunduğu sol görüşlü Amerikalı liderlerle yakın ilişkileri var.
Morales’in 2008'de ABD büyükelçisini, hükümetine kumpas kurduğu gerekçesiyle ülkeden kovması ve ABD Uyuşturucu ile Mücadele Dairesinin Bolivya'daki faaliyetlerini geçici olarak durdurması nedeniyle iki ülke arasındaki ilişkiler daha da gerilmişti. Morales New York'ta 2014'de düzenlenen BM Genel Kurulunda ABD Devlet Başkanı Barack Obama'yı ‘emperyalist’ olarak suçlamıştı.