ABD'Lİ YETKİLİLER TEDİRGİN
ABD'li istihbarat yetkilileri ve üst rütbeli askerler ise, bu tür uçuşların Moskova yönetiminin ABD ile ilgili istihbarat toplamasını sağlayacağını öne sürdü.
ABD Savunma Bakanı Yardımcısı Robert Work, Kongre’de yaptığı açıklamada "Rusların anlaşmanın orijinal içeriğinden öteye gideceğini düşünüyoruz ve bunu yakından izliyoruz" ifadelerini kullandı.
Amerikan Stratejik Komuta merkezi komutanlarından Amiral Cecil D. Haney, bu yılın başında ABD Senatosu’na gönderdiği bir mektupta, Açık Semalar Anlaşması (ASA) ile ilgili olarak, "Anlaşma Rusya’nın ABD’ye karşı istihbarat toplama kapasitesinin kritik bir içeriği haline geldi. Askeri tesisler üzerinde uçmasının yanı sıra Rusya’nın ASA kapsamındaki uçuşları Savunma Bakanlığı ve kritik altyapılar üzerinde de gerçekleşebilir" iddiasında bulunmuştu.
ABD Dışişleri Bakanlığından bir yetkili de, ASA'ya taraf olan ülkelerin henüz Rusya'nın talebiyle ilgili bildirim almadığını belirterek, anlaşmanın 120 gün öncesinde bildirim gerektirdiğinden Rusya'nın bu uçuşlara onay almasının yazdan önce hayata geçmeyeceğine işaret etti.
ANLAŞMADA 34 ÜLKENİN İMZASI VAR
Rusya ve ABD, askeri faaliyetlerde şeffaflığı teşvik etmek, silah kontrolünü ve diğer anlaşmaları gözlemlemeyi kolaylaştırmak amacıyla silahsız keşif uçuşlarına izin veren ASA'yı imzalayan 34 ülke arasında yer alıyor.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) coğrafyasında güven ve güvenlik arttırıcı önlem olarak öngörülen ve 1992 yılında imzaya açılan ASA'ya Türkiye de taraf.
Rusya, 2-5 Şubat 2016 tarihlerinde ASA çerçevesinde Türkiye'de gözlem uçuşu talep etmiş, gözlem uçuşunun rotası üzerinde ASA çerçevesinde mutabakat sağlanamamış ve uçuş gerçekleşmemişti.