Askeri planlamanın odak noktasını ‘sözde doğudan tehdide karşı mücadeleye çeviren NATO’nun Rusya’yla tüm işbirliğini durdurmak için hızlanmasının, ittifakın başka hedefleri olduğunu gösterdiğini belirten Rus diplomat, “İttifaktaki birçok muhatabım, Ukrayna’daki olayların NATO’daki kimlik krizini aşmak için kullanıldığını itiraf etti. Şimdi vurgu, güya Rusya’dan kaynaklanan tehdit karşısında kolektif güvenlik fikrine yapılıyor” diye konuştu.
‘RUSYA, MÜTTEFİK SIKINTISI ÇEKMİYOR’
Rusya’nın Avrupa’nın aktif ortağı olarak kaldığını kaydeden Rusya’nın NATO’daki Daimi Temsilcisi, “Biz Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Afganistan’daki durumun normalleşmesi için uluslararası çabalara, stratejik istikrar ve nükleer silahların yayılmasını önleme çabalarına aktif olarak katılmaya devam edeceğiz. Birilerinin bizi izole edebileceğini ve devre dışı bırakılan araçların genel tabloyu değiştirebileceğini düşünmek bir yanılsama. Rusya, ne Avrupa’da ne de dünyanın diğer bölgelerinde müttefik sıkıntısı çekmiyor” ifadelerini kullandı.
‘KARADAĞ’IN NATO’YA ALINMASI HATA OLUR’
Rusya’yı tehdit olarak gösterme çabalarının NATO’nun çıkarlarına aykırı olduğunu savunan Rus diplomat, “Bu tür çabalar NATO’yu, Rusya’yla işbirliğinin önemli olduğu yapıcı çalışmadan uzaklaştırıyor. Bu tür çabalar, işbirliğinin ek faydalar sağlayabileceği alanların sayısını kısıtlıyor” diye konuştu.
Eş haklara sahip ortak olarak Rusya’nın kendi çıkarlarını koruma hakkına sahip olduğunu vurgulayan Gruşko, “Güvenlik alanındaki bir ortak olarak güveni yeniden kazanma ihtiyacını anlıyoruz ama eş haklara sahip ortak olarak ulusal çıkarlarımızı koruyabiliriz” dedi.