Kafkas Dernekleri Federasyonu'ndan yapılan açıklamada, UNESCO Genel Kurulu'nun Kasım 1999 tarihinde 21 Şubat’ı 'Uluslararası Anadil Günü' olarak kabul ettiği hatırlatıldı. 2000 yılından beri Türkiye’de de '21 Şubat Uluslararası Anadil Günü' olarak anılıp kutlandığı vurgulanan açıklamada şöyle denildi: "Günümüzde Türkiye'de konuşulmakta olan 34 dilden 18 dil kaybolma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Son çeyrek yüzyılda ise Ubıhça ve Kapadokya Yunancası yok olmuştur. Artık herkes kabul etmektedir ki kaybolmakta olan dillerin yaşatılabilmesinin yegane yolu, anadilde öğrenimin okullarda sürdürülmesi, bunun da devlet eliyle ya da devlet desteğiyle yapılmasıdır.
Biz Çerkesler, çok dilliliğin, çok kültürlülüğün tehlike değil zenginlik olarak algılandığı ve bunların yaşatılması için önemli çabaların sarf edildiği bir döneme girilmesini şans olarak görüyoruz. Öncelikli olarak dilimizi her ortamda konuşmaya, okuma-yazmayı öğrenmeye, çocuklarımıza ve bilmeyen erişkinlere ısrarla öğretmeye çalışmaktayız. Anadilimizi korumak asimilasyon ve inkar politikalarına karşı bir duruştur. Toplumumuzu, seçmeli Adıgece ve Abazca derslerine katılım konusunda daha fazla hassasiyet göstermeye davet ediyoruz."
February 21 is the International Mother Language Day! What languages do you use to communicate with the world? pic.twitter.com/5lVeN8WC0I
— МИД России. Псков. (@PskovMid) 20 Şubat 2016