İsviçre'nin Cenevre kentinden Montrö kentine taşınan ve 25 Şubat'ta yeniden başlayacak Suriye görüşmeleri için gerisayım sürerken, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad başkent Şam'da İspanyol El Pais gazetesinin sorularını yanıtladı.
Şam'ın uzun süreli ateşkese hazır olduğunu belirten ama muhalifler ve bu muhaliflere destek veren ülkelerin bu ateşkesi kendi çıkarlarına kullanmamaları gerektiğini vurgulayan Esad, gelecek 10 yılda kendini nerede gördüğünü de anlattı. 'Suriye'yi kurtaran kişi' olarak hatırlanmak istediğini söyleyen Esad, şu ifadeleri kullandı: "Önemli olan ülkemi nasıl gördüğüm. Gelecek 10 yılda, bir başkan olarak Suriye'yi kurtarabilmişim… Ki bu, bu süreçte hâlâ başkan olacağım anlamına gelmiyor, sadece bu 10 yıla ilişkin öngörülerimden bahsediyorum. Suriye güvenli hale gelmiş ve ülkesini kurtaran kişi benim… Şu anki görevim bu. Bir Suriye vatandaşı olarak konuşuyorum."
El presidente sirio, Bachar el Asad: “En diez años seré la persona que ha salvado a Siria”. Entrevista de @alandete https://t.co/6V272NQ5yX
— EL PAÍS Inter (@elpais_inter) 20 Şubat 2016
'ÜLKEME YARDIM EDEMEYECEKSEM, GÖREVİ BIRAKMAM GEREKİR'
Esad, 10 yıl sonra da hâlâ iktidarda olup olmak istemediği yönündeki soruya ise şu yanıtı verdi: "Amacım bu değil. İktidarda olmak umrumda değil. Suriye halkı iktidarda olmamı istiyorsa, olurum. İstemiyorlarsa yapabileceğim hiçbir şey yok. Ülkeme yardım edemeyeceksem hemen görevi bırakmam gerekir."
Öte yandan ateşkes ilanına ve askeri operasyonları durdurmaya hazır olduklarını hatırlatan Esad, buna karşın şiddeti durdurulmasının birden fazla önemli faktöre bağlı olduğunu kaydetti. Öncelikle terör örgütlerinin ateşkesi kendi konumlarını ilerletmek için kullanmaması gerektiğini söyleyen Esad, "Diğer ülkelerin, özellikle Türkiye'nin terörist, silah veya her türlü lojistik destek yollamasının önüne geçilmeli" dedi. Suriye'deki teröristleri 80'den fazla ülkenin farklı yollarla desteklediğini belirten Esad, Suriye ordusu ve Kürt güçlerin Türkiye ile teröristler arasındaki yolları kapatmaya çalıştığını, Türkiye'nin Kürtleri bu yüzden bombaladığını savundu.
Portada | El Asad: "80 países apoyan a los grupos terroristas en Siria", y Cameron hará campaña a favor de la UE https://t.co/3fPeu82v2K
— EL PAÍS (@el_pais) 20 Şubat 2016
Diğer taraftan Esad, silah bırakıp siyasi sürece katılmak isteyen tüm muhalifler için af çıkarma sözü verdi. Siyasi sürece girmeye hazır olduklarını açıklamadıkları sürece tüm silahlı gruplara terörist muamelesi yapmaya devam edeceklerini vurgulayan Esad, "Silah bırakırlarsa af çıkaracağız. Son 2 yıldır bunu yapıyoruz. Son dönemde de af çıkardık. Çoğu silah bıraktı. Bazıları Suriye ordusuna katıldı" dedi. Kendi halkına ve hükümetine silah doğrultan herkesin terörist sayıldığının altını çizen Esad, "Bu insanlar ancak silah bırakıp siyasi sürece katıldıklarında hukuka tabi olarak kabul edilebilir. Bir ülkenin eski haline dönmesinin ve anayasasını veya hükümetini değiştirmesinin tek yolu budur. Bu değişim silah yoluyla değil siyasi süreç yoluyla yapılabilir" ifadelerini kullandı.
'TÜRK VE SUUDİ ASKERLERİNE, TERÖRİSTLERE DAVRANDIĞIMIZ GİBİ DAVRANIRIZ'
Esad, ‘Suudi Arabistan ve Türkiye’nin İŞİD ile mücadele kapsamında kara birliklerini gönderirse tepkiniz ne olur?’ sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Eğer bu yaşanırsa, teröristlerin nasıl üstesinden geliyorsak onların da aynı şekilde üstesinden geliriz. Ülkemizi korumak zorundayız. Bu bir saldırganlıktır. Onların, Suriye’ye ne askeri ne de siyasi müdahale hakları yok. Bu uluslararası hukukun da ihlalidir ve Suriye vatandaşlarının önündeki tek seçenek savaşmak ve (ülkelerini) savunmaktır.”