İtalyan basınına yansıyan haberlere göre, İtalya'nın dünyaya kazandırdığı, son 50 yıla eserleri, bilimsel çalışmaları ve fikirleriyle damgasını vuran ve dünya genelinde pek çok kitleye ulaşan aydın isim Umberto Eco, dün akşam yerel saatle 22.30 sularında evinde yaşamını yitirdi.
Bye Bye. RIP #UmbertoEco, and thank you for your amazing stories
— AngiMansi (@WorkPsychol) 20 Şubat 2016
My favourite? The Name of the Rose. pic.twitter.com/vGeS44l0Fh
Eco'nun özellikle kendisinin dünya genelinde tanınmasını sağlayan 1980 yılında yazdığı Gülün Adı kitabı ile Foucault Sarkacı, Baudolino, Prag Mezarlığı ve son çıkardığı Sıfır Sayı kitapları farklı dillere çevrilmiş, milyonlarca adet basılmıştı.
Bilgelik, putları yıkmak değil, hiç yaratmamaktır… Umberto Eco
— Haluk Kalafat (@HalukKalafat) 20 Şubat 2016
Güzel bir insan geçti bu dünyadan pic.twitter.com/Xpdlm7CGEq
Döneminin önemli düşünürlerinden biri olarak kabul edilen Eco'nun uluslararası boyutta pek çok ödülü ve İtalya, Almanya, Fransa'dan devlet nişanları ve şövalye unvanları vardı.
UMBERTO ECO KİMDİR?
İtalya'nın Alessandria kentinde 5 Ocak 1932'de dünyaya gelen Umberto Eco, 1954 yılında ortaçağ felsefesi ve edebiyatı üzerine yazdığı tezle Torino Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra 1961 yılında akademik kariyerine başlayarak, sırasıyla Torino, Floransa ve Bologna üniversitelerinde bilimsel çalışmalarını sürdürdü. Göstergebilim alanında yaptığı araştırmalarla da bilinen Eco, 1950'li yıllarda İtalyan radyo televizyon kanalı RAI'nin kültür programlarında görevler aldı.