Avrupa Parlamentosu'ndan aralarında AP Türkiye Raportörü Kati Piri'nin de olduğu 5 kişilik bir heyet Diyarbakır'da görüşmelerde bulundu. Avrupalı parlamenterler sırayla DTK Eş Başkanı Hatip Dicle, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy'u makamında ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret etti. AP Sosyalist Demokratlar Grubu Başkan Vekili Knut Fleckenstein başkanlığındaki heyeti ağırlayan Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, basına açık bölümde kısa bir konuşma yaptı.
‘KOŞULLAR ÇOK DAHA AĞIRLAŞTI'
‘ÜÇÜNCÜ GÖZ OLMAMIZ İÇİN HER İKİ TARAFIN ONAYI OLMASI GEREKİR'
Anlı, 7 aydır yaşanan çatışmaların altında Kürt sorunu demokratik ve müzakere koşulları ile çözmek yerine yeniden güvenlikçi politikaların devreye sokulması olduğunu belirterek, "AB'nin resmi açıklamalarında buna vurgu yapması önemlidir. Doğru yöntem yeniden masaya dönmek ve AB'nin üçüncü taraf olarak gözlemci olmasıdır. Bu konuda Avrupa Birliği'nin ilgi ve alakasını bekliyoruz" dedi.
Heyet Başkanı Knut Fleckenstein ise, bölgede son yaşananlarla ilgili olarak başkanların perspektiflerini duymak için geldiklerini ifade ederek, "Bölgedeki sıkıntılı durumun farkındayız. Türkiye'de yetkililerle yapacağımız görüşmelerimizde buradaki insanların durumunu unutmayacağız ve bunları da gündeme getireceğiz. Müzakerede üçüncü göz konusunda her iki tarafın onayının ve fikir birliği olması gerekir" diye konuştu.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak ise, Kürt sorunu demokratik ve barışçıl yollarla çözemedikleri için çatışmaların yaşandığını ve insanlar yaşamlarını yitirdiğini söyledi. Kışanak, "Türkiye bütün kurum ve kuruluşları ile demokrasiye özümseyemediği müddetçe bu sorunu kolay kolay çözemeyecektir. Hepimizin arzu ve beklentisi AB üyelik sürecinde Türkiye'nin adım adım evrensel demokrasiye ulaşmasıdır. Bu zaman alacaktır. Fakat durumun daha kötüye gitmesini engelleyebiliriz. Bunun için Türkiye'nin yaşadığı çatışmaları durdurmamız gerekiyor. Son 5-6 ayda yaşanan çatışmalarda yüzlerce insan yaşamını yitirdi. Bugün bütün insani değerleri zorlayan bir durum yaşıyoruz. Çocuklar, kadınlar, siviller çatışma ortasında yaşamlarını yitiriyor. Sur'da birkaç gün yaşananlardan tedirgin oluyoruz. Siviller var arada ve Cizre'deki bir temizlik hareketinden endişe ediyoruz. Hepimiz, gücümüzü orada bir insani koridorun açılması ve oradaki insanların oradan çıkarılması için harcamamız gerekiyor. Yaşananlar çözüme katkısı olmadığı için sorunu içinden çıkılamaz bir hale getiriyor. Bir an önce tarafların ateşkes ilan etmesi ve yasakların kalkması gerekir. Dünyada hiçbir sorun daha fazla insan öldürülerek çözülmemiştir. Taleplerimiz karşılık bulmaz ise bunda ısrarcı olacağız. Her şeye rağmen umutlu olmak istiyoruz" diye konuştu.
Belediye'deki görüşmeden sonra heyet sokağa çıkma yasağının bulunduğu merkez Sur ilçesine hareket etti. Heyetin Diyarbakır Valiliği ile görüşerek Sur ilçesinde çatışmaların ortasında kalan sivillerin oradan çıkarılması için koridor açılmasını istedikleri ve görüşmelerin sürdüğü öğrenildi. Heyet, Diyarbakır'daki temaslarını HDP Eş Genel Başkanı Selahatin Demirtaş ve Özgür Kadın Kongresi sözcüsü Ayla Akat ile de görüşecekleri ve son olarak kentteki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile görüşecek.