Sığınmacı krizi, İngiltere'nin AB'deki geleceği, Suriye ve Libya gündemiyle yerel saatle 17.00'de başlayan AB Liderler Zirvesi'nin ilk günü 02.30'da sona erdi. Düzenlenen basın toplantısında konuşan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, zirveye Türkiye ile olan dayanışmalarını ifade ederek ve Ankara'daki terör saldırısını kınayarak başladıklarını belirtti.
Speaking to the press after day 1 of the European Council. https://t.co/n1PgdhZBWz #EUCO #migrationEU #UKinEU pic.twitter.com/2493rNwueE
— Donald Tusk (@eucopresident) 19 Şubat 2016
'ÖNCELİĞİMİZ ORTAK EYLEM PLANI'
Önceliklerinin Türkiye ile üzerinde anlaşılan Ortak Eylem Planı olduğunu aktaran Tusk, "Başarılı olabilmek için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerekiyor. Bu yüzden de AB ve Türkiye arasında mart başında sığınmacı kriziyle ilgili özel bir zirve yapmayı planlıyoruz" dedi.
Joint EU-Turkey action plan remains priority; 28 EU MS to organise special meeting with Turkey beginning of March. https://t.co/FjUFvbjVMy
— Donald Tusk (@eucopresident) 19 Şubat 2016
Almanya Başbakanı Angela Merkel de düzenlediği basın toplantısında zirvenin 5 ya da 7 Mart’ta yapılabileceğini söyledi. Merkel, Türkiye ile düzenlenen en son zirvenin sonuçları kapsamında alınan tedbirlerin işe yarayıp yaramadığının gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
'A, B VE C PLANLARINI DEVREDEN ÇIKARIN'
Öte yandan Tusk, sığınmacı kriziyle ilgili olarak ortak Avrupa yaklaşımı vurgusu yaptı.
We need to get back to a situation where all Members of the #Schengen area fully apply the Schengen Borders Code.
— Donald Tusk (@eucopresident) 19 Şubat 2016
Now online: European Council conclusions on migration. https://t.co/SQ4oaWbrDG #EUCO #migrationEU pic.twitter.com/x3yl4Kc83W
— EU Council Press (@EUCouncilPress) 19 Şubat 2016
Brüksel'de alınan kararlar ile üye devletlerin aldığı kararlar arasındaki koordinasyonun iyileştirilmesi gerektiğini söyleyen Tusk, "Hep beraber kabul ettiğimiz kurallar ve kanunlara saygı göstermeliyiz. Bu, hem sığınmacıların yeniden yerleştirilmesi ile ilgili kararları hem de tüm üye devletlerin Schengen anlaşmasını tamamen uyguladığı duruma aşamalı olarak geri dönüşü ilgilendiriyor" ifadesini kullandı.
Diğer taraftan sığınmacı krizine dair kabul edilen sonuç bildirgesinde ise AB-Türkiye Ortak Eylem Planı çerçevesinde Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara çalışma izni vermesi ve AB ile bilgi paylaşımı adımlarını attığı belirtildi. Bununla beraber, Türkiye üzerinden Yunanistan'a geçen sığınmacı sayısının hâlâ çok yüksek olduğu, yasa dışı girişlerin sayısının önemli ölçüde düşürülmesi gerektiği vurgulandı.
We must all stand united and show #solidarity across Europe #EUCO #migrationEU pic.twitter.com/m0EVbxYlMW
— Alexis Tsipras (@tsipras_eu) 18 Şubat 2016
Türkiye'den daha kararlı bir çaba beklendiği ifade edilen bildirgede, sığınmacılar için harcanacak 3 milyar euro’luk fonun onaylanması ile gönüllük esası çerçevesinde bazı üyelerin Türkiye'den sığınmacı kabul etmesini öngören programdan duyulan memnuniyet vurgulandı.
NATO'nun yasa dışı geçişlerle ilgili olarak Ege Denizi'nde gözlem ve keşif görevlerinde bulunacak olmasının da memnuniyetle karşılandığı belirtildi.
Behind the scenes of the European Council: arrivals in #timelapse. More on the #EUCO: https://t.co/9I101X5mrwhttps://t.co/BypgVUjDWL
— EU Council (@EUCouncil) 18 Şubat 2016
SIĞINMACI KRİZİNDE SON DURUM NE?
Uluslararası Göç Örgütü'ne göre geçen sene Avrupa ülkelerine 1 milyon sığınmacı girerken, 2016 yılında 16 Şubat'a kadar 78 bin 333'ü Yunanistan, 5 bin 987'si ise İtalya üzerinden olmak üzere 84 bin 320 sığınmacı Avrupa kıtasına vardı. 410'u ise denizde hayatını kaybetti.
Tusk, ocakta da AB ülkelerini uyararak 2 ay içinde krize bir çözüm bulunamaması durumunda, pasaportsuz dolaşmanın tarih olacağını belirtmişti. Ancak bu uyarılara rağmen AB üyeleri adım atmakta zorlanıyor. Alınan kararlar uyarınca, İtalya ve Yunanistan'a ulaşan 160 bin sığınmacının diğer ülkelere yerleştirilmesi planlanırken, şu ana kadar 497'si üye ülkelerce kabul edildi.
Bu arada Tusk, İngiltere'nin AB kalmak için istediği reformlara ilişkin görüşmelerle ilgili bazı ilerlemeler kaydettiklerini ancak hala yapılması gereken çok şey olduğunu söyledi. Tusk, bu konuya dair olarak başta İngiltere Başbakanı David Cameron olmak üzere, Fransa, Belçika ve Çek Cumhuriyeti liderleri ile ikili görüşmeler gerçekleştireceklerini kaydetti.
First bilateral this night with PM @David_Cameron and @JunckerEU on new #UKinEU settlement pic.twitter.com/qcCDuUi5lf
— Donald Tusk (@eucopresident) 19 Şubat 2016