2011 yılında aldığı kese kağıdı, bez torba, file gibi ürünlerin kullanımının özendirilmesi ve yaygınlaştırılması yönündeki kararın ardından naylon poşetlerin kullanımını da yasaklayan Adalar Belediyesi'nin bir sonraki adımının ise katı atıkların ayrıştırılması olacağı belirtildi.
ELMA ÇÖPÜ 2 AYDA, CAM ŞİŞE 4 BİN YILDA ÇÖZÜNÜYOR
Çevre kirliliğinin en önemli kaynaklarından biri olan naylon poşetler petrol kaynaklarından yapıldığı için küresel ısınmada önemli rol oynuyor. Bu maddelerin toprağa, suya karışmasıyla besin zincirini kirlendiği gibi, denizleri kirleten naylon poşetler nesli tehlike altında olan türlerin de yok olmasına neden oluyor. Yılda 500 milyar adet üretildiği tahmin edilen naylon poşetlerin kalınlığına göre doğada çözünmesi yüzyıllar alıyor.
Adalar'da alışverişte naylon poşet yasaklandı, kese kağıdı geliyorhttps://t.co/ZoECXQF6xg … pic.twitter.com/PsyF5W6vUA
— Mahşerin 4ncü Atlısı (@dorduncuatlisi) February 18, 2016
Doğada uzun yıllar kalan çözünmeyen ürünler arasında yer alan cam şişe 4 bin yıl, pet şişe 400 yıl, sakız 5 yıl, sigara izmariti 1 yıl gibi sürelerde çözündüğü tahmin edilirken, doğada çözünmesi daha hızlı olan gazete kağıdının 3 ay, elma çöpünün ise 2 ay gibi sürelerde çözündüğü biliniyor.