Türkiye'nin YPG mevzilerine yönelik top atışları Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) gündemine taşınırken, gelişme ‘Suriye'ye kara operasyonu mu yapılacak’ tartışmasını da derinleştirdi.
Bakanlar Kurulu toplantısının ardından konuyla ilgili sorulara yanıt veren Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Türkiye'nin sonu belli olmayan bir maceranın içine atılmasına razı olmayız" dedi.
RS FM'de yayınlanan Günaydın Türkiye programında Türkiye'nin Suriye'ye yönelik olası kara operasyonunu değerlendiren Şam Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yuva, "Suriye bugün pimi çekilmiş bomba misali Türkiye'nin kucağına bırakılmış bir mesele haline gelmiştir" dedi.
'YPG, DOĞU FIRAT'TA ILIMLI MUHALEFET MİDİR?'
"Türkiye, Azez bölgesine girse bir türlü, girmese başka türlü… Müdahale etmesi de etmemesi de çok önemli neticeler doğuracaktır. Sayın Davutoğlu'nun Fırat'ın batısını kırmızı çizgi olarak kabul etmesi de çelişkili bir durum arz ediyor. Eğer Türkiye için YPG, PKK gibi terör örgütü ise o zaman sorulması gereken önemli soru şudur: YPG Batı Fırat'ta terörist, Doğu Fırat'ta ılımlı muhalefet midir? Bugün Fırat'ın doğusunda YPG askeri olarak mevcudiyetini korumuş durumdadır. Orada neden böyle bir müdahale yoktur?"
'KÜRTLER DOĞU FIRAT'TA HAPSOLMAK İSTEMİYOR'
Türkiye'nin PYD ve YPG paradigmasındaki köklü değişimin nedenleri üzerinde de duran Yuva, AK Parti'nin başlangıçta Kürt grupları diğer örgütler gibi Suriye yönetimine karşı aynı hatta gördüğünü, ancak ilerleyen süreçte YPG'yi ikna edemediğini söyledi.
Yuva, "YPG hem Suriye, hem ABD, hem de Rusya'yla, sahada mevcut olan bütün nüfuzlu kuvvetlerle dirsek temasında bulunarak daha akıllı davranmış, bölgede askeri ve siyasi nüfuzunu yavaş yavaş tesis etmiştir" dedi.
YPG'nin bölgedeki tarım alanları ile yeraltı kaynaklarını da içine alacak şekilde Doğu Akdeniz'e uzanmayı hedeflediğini söyleyen Mehmet Yuva, Kürt grupların kendilerini sadece Fırat'ın doğusunda ‘hapsolmuş’ şekilde görmek niyetinde olmadığını belirtti.
SURİYE'DE SİHİRLİ FORMÜL MEVCUT
Buna rağmen, Rusya'nın operasyonlarının Türkiye'nin çıkarlarını vurmak amacı taşımadığını da belirten Yuva, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye'yle ilgili ‘Birlikte çalışalım’ önerilerinin Ankara'da cevap bulmadığını söyledi:
"Rusya'nın 'Bu meseleyi kendi aramızda görüşerek, bölgesel ülkelerle istişare halinde çözelim' önerilerinde Türkiye maalesef ciddi adımlar atmadı. Şimdi Türkiye o alanı kaybettiği hissinde… Buna karşılık, Hatay'dan Irak sınırındaki Botan'a kadar, Türkiye-Suriye hududunun tamamını YPG'nin, Türkiye nazarında da PKK'nın kontrol edeceğinin, böylece PKK'nin Türkiye'ye güney komşusu olacağı hissi mevcuttur. Yapılması gereken şudur: Eğer Türkiye gerçekten Suriye'nin bölünmesini istemiyorsa, Suriye devleti ve ordusuyla işbirliği arayışı içinde olmak zorundadır, sihirli formül budur.”