Açıklamada, diplomatik kanalla iletilen notada Türkiye’nin itirazının kabul edilmez ve uluslararası anlaşmalar temelinde yersiz olduğu belirtildi. Türkiye’ye, Rodos’ta yakıt ikmali içermeyen yeni bir uçuş planının verilmeyeceğinin bildirildiği vurgulandı. Bunun yerine İran’a yolculuğun gerçekleşmesi amacıyla, Türkiye’yi bypass eden yeni bir uçuş planının yapıldığı, bu planın da, Başbakanlık uçağının Mısır’da ikmal edilmesini öngördüğü belirtildi.
Dün akşam Yunanistan'da yayın yapan Star TV'ye açıklamalar yapan Savunma Bakanı Panos Kamenos, aynı konuya değinerek, uçağın ikmalinin Rodos yerine Bodrum’da yapılması yönünde, Türkiye tarafından yapılan önerinin reddedildiğini söyledi.
Sığınmacı krizinde NATO’nun devreye girmesine de değinen Kamenos, Yunan gemilerinin Yunan karasularında, Türk gemilerinin de Türk karasularında devriye görevi yapacağını söyleyerek, bölgede ‘orta mesafe ilkesi’nin uygulandığını vurguladı.
Kamenos, NATO gücünün, tüm üyelerin katılımı ile görev yaptığını, bu güçte Yunan bir subayın da yer aldığını ve bu subayın da operasyonun herhangi bir evresinde veto hakkını kullanabileceğini belirtti. “NATO bölgeye, Türkiye sahil güvenliği mülteci geçişlerine yardım ettiği için geldi” şeklinde konuşan Kamenos, NATO gemilerinin gözlemde bulunup, ilgili makamlara haber vereceğini söyledi.
NATO’nun sorumluluğunda, kıyılardan hareket edenlerin Türkiye’ye iade edileceğini söyleyen Kammenos, “NATO’nun bölgedeki varlığının, Türkiye’nin tahrikçiliğine son vermeyeceğini, ancak Türkiye’nin kural tanımazlığının üçüncü bir göz tarafından tespit edileceğini” sözlerine ekledi.
Kamenos, Türkiye’nin, bölgede NATO varlığını istemesinin nedeninin, Ege’de bulunan 22 us gemisi olduğunu belirtti.