Bilgiç, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında basın mensuplarının sorularını cevapladı. “Türkiye’nin IŞİD’le mücadele çerçevesinde Suriye’ye kara unsurlarını göndermesi gündemde mi?” sorusunu yanıtlayan Bilgiç, “Uluslararası koalisyon eğer Suriye’ye ilişkin bir operasyon kararı alırsa operasyon kararına tabiatıyla uluslararası koalisyondaki bütün ülkeler katılabilir. Bunda herhangi bir endişe yok. Bu çerçevede uluslararası koalisyonun aldığı bir karar da yok” dedi.
'SABAH SAATLERİNDE HATAY’DA KARAKOLA YÖNELİK SALDIRIYA KARŞILIK VERİLDİ'
Bilgiç, bu sabah karşılık verilen saldırının PYD tarafından mı yoksa Suriye yönetimi tarafından mı gerçekleştirildiği konusunun ise operasyonel bir konu olduğunu bu konuda bilginin askeri makamlar tarafından verilebileceğini ifade etti.
Türkiye’ye kim olduğuna bakılmaksızın PKK, PYD, IŞİD ya da Suriye tarafından yapılan saldırılara karşılık verildiğini ifade eden Bilgiç, “Cumartesi, pazar ve bugün gerçekleştirilen Suriye’ye yönelik top atışlarımız da bu çerçevede olmuştur” dedi.
'ABD VEYA MÜTTEFİKLERİNE BİLGİ VERİLMEDİ'
Türkiye’nin PYD’yi 'terör örgütü' olarak kabul ettiğini, PYD’nin kendi hedefleri doğrultusunda hareket ettiğini ifade eden Bilgiç, “PYD’ye yönelik olarak angajman kurallarını işletmemiz, tabiatıyla PYD’nin bu bölgede her istediğini yapamayacağını da göstermiş oldu. Bu hareketlerin cezasız kalmayacağını da böylece görmüş oldular” dedi.
Türkiye’nin PYD’ye yönelik saldırılarından önce ABD başta olmak üzere müttefiklerine bilgi verip vermediğinin sorulması üzerine Bilgiç, “Daha önce benim bilgim dahilinde böyle bir bilgi verilmiş değil” diye konuştu.
'PYD’NİN AZEZ BÖLGESİNE VE ILIMLI MUHALEFETE SALDIRMASI KABUL EDİLEMEZ'
“Doğrusunu söylemek gerekirse Kirby’nin müttefiki Türkiye ile bir terör örgütünü aynı kefeye koyan açıklamalarını hayretle karşıladık” diye konuştu. Türkiye’nin terörden çok çeken bir ülke olduğunu ve terörle mücadele için yaptıklarının da ortada olduğunu belirten Bilgiç, “Türkiye’nin özellikle Kandil’le irtibatlı olan PYD’ye yönelik politikası belli. Bu politikayı ve PYD’ye yönelik beklentilerimizi de ABD’li muhataplarımıza ilettik. En son Biden buraya geldiğinde zaten PYD’nin PKK ile irtibatına ilişkin olarak gerekli belge ve dökümanlar kendisine verilmişti. Hal böyleyken PYD’nin özellikle Azez bölgesine ve ılımlı muhalefete saldırması da kabul edilemez. Bu çerçevede Kirby’nin bu ifadelerini hayretle karşıladığımızı ve terör örgütüyle Türkiye’yi bir tutma anlamına gelecek ifadelerini şiddetle karşıladığımızı ve protesto ettiğimizi söyleyebilirim.”
'TÜRKİYE'NİN KİMSEDEN İCAZET ALMASINA GEREK YOK'
Bilgiç, “Hayretle karşıladık dediğiniz husus, ABD’den gelen ‘top atışlarının durdurulsun’ çağrısı mı?” sorusuna da “Hem top atışlarının durması hususu, hem de hem PYD hem Türkiye’ye aynı şekilde önerilerde bulunması hususunu tabiatıyla hayretle karşıladık. Çünkü Türkiye, ABD’nin müttefiki, diğeri ise bir terör örgütüdür. Terör örgütüyle mücadele ederken Türkiye’nin de kimseden icazet almasına gerek yok. Türkiye PYD ile mücadelesine kararlılıkla devam edecek” dedi.
'TÜRKİYE ANGAJMAN KURALLARINI İŞLETTİ'
Suriye’nin Azez bölgesindeki Miniğ hava üssünü PYD’nin El Nusra’dan aldıktan sonra Türkiye’den bu bölgeye yönelik saldırı yapılmasıyla ilgili 'Türkiye İslamcı cihatçıları koruyor' eleştirilerine yanıt veren Bilgiç, “Böyle bir şey mümkün değil. Türkiye DEAŞ’ı zaten terör örgütü olarak nitelemişti. Türkiye DEAŞ’la mücadele etmektedir. Uluslararası koalisyonun bir parçasıdır. DEAŞ’ın Türkiye’de yaptığı eylemler ortadayken bu tarz hususları gündeme getirmek, bunları sormak bence artniyetli bir yaklaşım. Türkiye hem PYD hem DEAŞ’la mücadele ediyor. PYD de DEAŞ da bir terör örgütü Türkiye için. Birisinin farklı saiklerle terör faaliyetleri gerçekleştirmesi ile diğerinin farklı saiklerle terör faaliyetlerine bulaşması arasında hiçbir fark yok” diye konuştu.
'300 BİN KİŞİ SINIRIMIZA YIĞILMIŞ DEĞİL'
Halep’ten Türkiye’ye yönelik 300 bin kişilik bir hareketlenmeden bahsedildiğini ancak bu 300 bin kişinin Türkiye sınırına yığılmış durumda olmadığını belirten Bilgiç, 20 bin kişinin Azez kasabasındaki kullanılmayan binalara yerleştirildiğini, 10 bin kişinin geri döndüğünü, bu bölgede Suriye sınırı içindeki kamplarda 100 bin kişinin kaldığını, bu kişilere Türkiye’nin yardımlarının sürdüğünü ifade etti. Bilgiç, 23 Kasım’dan bu yana Türkiye’ye yaklaşık 7 bin 500 kişinin girdiğini bildirdi.
'TÜRKİYE FİİLİ OLARAK GÜVENLİ BÖLGE YARATMAK İSTİYOR İDDİASI GÜLÜNÇ'
Uluslararası basında çıkan “Türkiye, Suriye’den gelen mültecileri sınırın ötesinde tutarak fiili olarak uçuşa yasak bölge yaratmak istiyor” yorumlarına yanıt veren Bilgiç, bu iddiaların 'komik' olduğunu dile getirerek “Aslında bu tür iddiaları gündeme getirenlere bakmak lazım. Bizim küsurat olarak yuvarladığımız sayıdaki Suriyeli’yi Avrupa ülkeleri almaktan imtina ediyor. Özellikle son gelişmeler çerçevesinde Avrupa kamuoyunun ve hükümetlerinin nasıl tepki verdiğini görüyoruz. Bence çok gülünç ve yersiz bir iddia” dedi.
'KOALİSYON KARA HAREKATI KARARI ALIRSA İSTEYEN KATILIR'
Bilgiç, son günlerde çıkan Suudi Arabistan’ın Türkiye üzerinden Suriye’ye kara harekatı düzenleyeceği haberleriyle ilgili olarak ise “Kara harekatı konusunda uluslararası koalisyonun almış olduğu bir karar yok. Ama uluslararası koalisyon bu konuya ilişkin bir karar alırsa tabiatıyla uygulamasına uluslararası koalisyon içindeki 64 ülkeden isteyen ülkeler katılabilir” yanıtını verdi.
Suudi Arabistan uçaklarının IŞİD’e karşı uluslararası koalisyonun aldığı prensip kararı uyarınca önümüzdeki günlerde İncirlik’e geleceğini bildiren Bilgiç, Türkiye’de bazı Suudi Arabistan uçaklarının eğitim amacıyla Konya’da bulunduğunu, ancak bu uçakların koalisyon çerçevesinde Türkiye’de bulunmadıklarını ifade etti.
Bilgiç, Suudi Arabistan öncülüğünde kurulması gündemde olan 'İslam Ordusu' adlı oluşumun IŞİD’le mücadelede uluslararası koalisyona bir alternatif olarak görüp görmediği sorusuna da “Ben bunun özellikle DEAŞ’a karşı mücadelede ya da Suriye’ye ilişkin uluslararası koalisyona herhangi bir alternatif olarak görmüyorum. Bunların hepsi birbirini tamamlayıcı bir güç olarak görüyorum” yanıtını verdi.
“Türkiye’nin IŞİD’le mücadele çerçevesinde Suriye’ye kara unsurlarını göndermesi gündemde mi?” sorusu üzerine Bilgiç, “Uluslararası koalisyon eğer Suriye’ye ilişkin bir operasyon kararı alırsa operasyon kararına tabiatıyla uluslararası koalisyondaki bütün ülkeler katılabilir. Bunda herhangi bir endişe yok. Bu çerçevede uluslararası koalisyonun aldığı bir karar da yok” dedi.